Bildet over: Ett av de nye feltene i Fageråsen i forgrunnen, Trysilfjellet i bakgrunnen. Det er lite byggeaktivitet å observere om dagen. Foto: Jan Erik Hvidsten

For ett år siden listet den samme avisen også opp igangsetting av nye fritidsboliger, og konkluderte da med at «de største i fjellet drar ifra». I år ser tallene veldig annerledes ut. Sammenliknet med fjorårets første halvår har igangsettingen sunket med 27 prosent for landets 25 største fjellkommuner, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Det er Finansavisen som skriver dette.

Jo_Inge_Bjornebye_640x369
Hyttemegler Jo Inge Bjørnebye i Trysil forteller om et lite aktivt marked. Foto: Jan Erik Hvidsten

Fjellet taper terreng

På landsbasis er nedgangen på 10 prosent, noe som understreker at de største fjellkommunene, som Trysil, taper terreng til hytter ved sjøen og på landet.

- Jeg har sett denne tendensen og antydet at dette kom til å skje, sier Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret. Han viser til en undersøkelse som forteller at i mai 2009 hadde 42.000 nordmenn konkrete planer om å kjøpe seg hytte på fjellet, noe som var en toppnotering. I mai i år hadde dette antallet imidlertid sunket med 25 prosent, selv om folks hytteplaner generelt ikke er forandret.

Verre på Oppdal

Ifølge Finansavisens tall har igangsetningen av nye fritidsboliger i Trysil sunket med 48 prosent i 1. halvår.

1. halvår i 2009 ble det igangsatt bygging av 6.137 kvadratmeter nye fritidsboliger i Trysil. Samme periode i 2010 viser at det kun er igangsatt bygging av 3.187 kvadratmeter. Andre som Trysil kan sammenlikne seg med er Øyer og Oppdal. I Øyer er det en oppgang på 18 prosent, mens Oppdal har nesten størst nedgang med 70 prosent.

Dødt i Trysil

Tallene viser også at det i Trysil var helt dødt i andre kvartal i år, med null igangsatte kvadratmeter. Megler Jo Inge Bjørnebye i Hedmark Eiendom mener at alle fritidsboligene som ligger til salg på Finn.no i Trysil er et godt bilde på problemet.

- Det ligger 157 fritidsboliger til salgs i Trysil per nå. Dette er mest i Hedmark og over dobbelt så mange som i Lillehammer (31 til salgs) og Øyer (69 til salgs). Disse destinasjonene har også store alpinanlegg, sier Bjørnebye. Han er glad for at utbyggere nå sitter litt på gjerdet.

- Da vi hadde den største oppturen for noen år tilbake kastet svært mange seg på et marked i vekst. Det tiltrakk seg en del spekulative utbyggere. Disse har nå falt av, og i Trysil sitter vi nå igjen med de gode utbyggerne, som kjenner området og har mer is i magen, sier megleren til Østlendingen.

KLIKK HER FOR Å KOMME TIL HYTTEAVISENS FACEBOOK-SIDE