Ved den røde prikken i kartet ligger Hankø.

Nå har Fylkesmannen i Østfold stadfestet et kommunalt vedtak i Fredrikstad kommune, og dermed kan det vært klart for 40 utleiehytter beliggende rett nedenfor Hankø Fjordhotell. Tiltakshaver er Hankø Utvikling AS.

Husebukta_Hanko
Husebukta med prinsessens landsted til høyre.

Plankeadel

Østfold-perlen Hankø, beliggende vest i Fredrikstad kommune, har vært fiffens lekegrind siden plankeadelen i Fredrikstad begynte å bygge sine gedigne sommersteder i sveitser- og dragestil på øya. Øya har også i årtier vært et kjent seilsportssted, og Kong Olav tilbragte sine somre her på landstedet Bloksberg øst på Hankø, rett nord for Husebukta og med utsikt mot Hankøsundet. Prinsesse Märtha Louise arvet stedet etter sin bestefar, og hun og ektemann Ari Behn benytter landstedet ofte.

Bloksberg
Bloksberg er eid av prinsesse Märtha Louise.

Nei til private hytter

Prinsessen og Behn, samt deres venn filmregissør Harald Zwart, er blant dem som har engasjert seg mot utbyggingen i Husebukta, mellom seilkroa og den eksklusive herreklubben Hankø Yacht Clubs lokaler. Klagene som nå er avvist av Fylkesmannen i Østfold kommer fra Anders Kr. Holm og advokat Rasmus Asbjørnsen, som representerer en rekke personer. Ett av stridspunktene har forøvrig vært om hyttene kan selges til private eller kun skal benyttes i hotellsammenheng, altså til utleie.

Fylkesmannens uttalelser kan du lese i sin helhet her

16 personer med tilknytning til Hankø har skrevet en kronikk om saken på Hytteavisen.no. Les den her

RELATERT SAK:

Ny runde om reguleringsplaner for Hankø