Konflikten mellom de to gruppene – med totalt forskjellig virkelighetsoppfatning – blir tydelig demonstrert i høringsuttalelser som er sendt inn til Direktoratet for naturforvaltning (DN).
Seniorrådgiver Stig Johansson i DN opplyser til NTB at direktoratets forslag til regulering av sjølaksefisket for perioden 2008-2012 skal sendes på høring i løpet av denne uka. Etter at høringsrunden er avsluttet, skal DN fastsette forskriften innen 1. mars. Fylkesmennene skal fastsette forskrift for fisket i vassdragene innen 15. februar.

– Svart økonomi
Alta Laksefiskeri Interessentskap, som forvalter fisket i Altaelva, retter sterke angrep mot sjølaksefiskerne i Finnmark, blant annet med beskyldninger om underrapportering og økonomiske lovbrudd.
«Vi mener helt klart at det for sjø er en betydelig underrapportering», skriver daglig leder Ivar Leinan i Alta Laksefiskeri Interessentskap i et brev til Fylkesmannen i Finnmark.
Leinan hevder videre at dersom man ser på gjennomsnittsfangstene for sjøfiskerne «sier det seg selv at ingen har drevet med dette dersom de offisielle tallene er riktige.» Høyeste gjennomsnittstall var 528 kilo per fisker i 2005 og det laveste tallet 166 kilo per fisker i 1998.
«Det virker som myndighetene på dette punkt åpenlyst godtar svart økonomi. Økonomien er selvsagt årsak til at man ikke ønsker å oppgi de riktige tallene. Vi skal være forsiktig med å dra alle over en kam, men dette er gjennomsnittstall og sier mye om næringen», skriver Ivar Leinan.

– Etisk uansvarlig
Sjølaksefiskerne i Finnmark – på motsatt side i striden – retter i sin høringsuttalelse sterkt kritikk mot sportsfiskernes «fang og slipp», en metode som praktiseres blant annet i Altaelva.
«Fang og slipp har fått stadig større anvendelse som forvaltnings- og bevaringstiltak, denne type sport er etisk uforsvarlig og det er lek med matressurser, død fisk flyter nedover elva til forskrekkelse for lokalbefolkninga», skriver Astrid A. Daniloff på vegne av sjølaksefiskerne i Finnmark.
Hun tilføyer at denne metoden «er forferdelig sett med sjølaksefiskernes øyne og skammelig i en verden hvor millioner av mennesker sulter.»

– Slipper ut storlaks
Alta Laksefiskeri Interessentskap bekrefter i sitt brev til fylkesmannen at fang og slipp praktiseres i stor utstrekning. Interessentskapet bruker dette som ett av sine argumenter for at elvefisket – i motsetning til sjølaksefisket – ikke bør begrenses med nye og strengere bestemmelser.
«Fang og slipp har medført at 30-40 prosent av all fanget storlaks settes ut igjen. I 2007 var tallet 32 prosent. På grunn av fang og slipp har vi gode inntekter uten å belaste laksestammen. Disse inntektene er grunnlaget for hele vår økonomi», heter det.

– Fangsten må reduseres
Fylkesmannen i Finnmark har oppsummert høringsuttalelsene fra de motstridende interesser, og tar sportsfiskernes parti. Konklusjonen er at startdatoen for fisket i sjøen bør settes til 20. juni istedenfor 15. mai, at fisket kan pågå til 20. september, og at ukefredningen utvides med én dag fram til 5. august.
Stikk i strid med argumentasjonen i brevene både fra sjølaksefiskernes representant og fra Finnmark Fiskarlag, hevder fylkesmannen at sjølaksefisket må reduseres av hensyn til kystkulturen og «den samiske tradisjon». (©NTB)