Tom Brodin tekst og foto

Nå har «Færder fyrs venner» skrevet til Kystverket for å opplyse om at venneforeningen eksisterer, og at de ønsker å bli leietagere.

Færder 2
Færder fyr er et eldorado for ungene – og ganske sikkert for de voksne også.

Kystleddestinasjon

Venneforeningen ønsker at «tilgjengelige egnede bygninger» skal bli en del av kystledkonseptet. Dette er allerede godt innarbeidet i Oslofjorden og drives godt av Oslofjorden Friluftsråd. De har et eget bookingsystem, som gjør at de som ønsker det, enkelt kan bestille overnatting på de ulike kystledhyttene.

Solide initiativtagere

Anne Sjømæling, som er en av initiativtagerne, er ansatt i Oslofjorden friluftsråd. Også dem hun har med seg, bør være garantister for at Færder Fyrs Venner vil kunne få det til. • Roar Tandberg var ordfører på Tjøme i en årrekke og er medlem av Hvasser og Brøtsø historieforening. • Øystein Hovde har ansvar for Skjærgårdstjenesten. • Geir Øyen arbeider i Kongsberg Maritime, er med i sjøheimevernet og eier charterbåten «Therese Klaveness». • Geir Sanne er folkehøyskolelærer og eier charterbåten «Fortuna». • Paal Charlsen Pande er leirskolelærer og guide på Færder fyr, i tillegg til at han er medeier i fembøringen «Storskarven».
Færder 3

Mange interesserte

Foreningen ble stiftet i juni 2011, og siden da har initiativtagerne arbeidet aktivt for få på plass en solid organisasjon. Nå kan de opplyse at de har stor pågang av interesserte om ønsker å engasjere seg. Initiativtagerne ønsker å nå enda flere og opplyser at de den 16. januar skal opprette et samarbeidsforum med andre aktuelle organisasjoner, og den 13. februar skal de avholde sitt første ordinære medlemsmøte.

Vern gjennom bruk

Avslutningsvis ber de om et snarlig møte med Kystverket for å diskutere en eventuell leieavtale, så fyret i enda større grad enn i dag kan bli tilgjengelig for alle. Dette vil også være godt vern av den unike kulturskatten Færder fyr representerer. For som de sier – «tilpasset og skånsom bruk er det beste vern». Det er altfor mange eksempler på at «bygninger som ikke blir brukt, forfaller raskt».

Les om ei av de mange kystledhyttene som du kan få leie. Den ligger på Hvaler.