I områdene der det har kommet snø setter gaupene spor når de ferdes rundt i terrenget. Nå ber Statens naturoppsyn (SNO) om hjelp for å få best mulig oversikt over hvor mange familiegrupper av gaupe vi har. Gaupebestanden beregnes utfra antall familiegrupper.

- Har du sett gaupespor og tror det kan være flere dyr som har gått sammen, er det viktig å varsle den lokale rovviltkontakten straks. Slik kan du bidra i registreringen av gaupebestanden, sier Kjartan Knutsen i SNO.

Les også: Et høyst variabelt rypeår

Mor og barn

Gaupa har store labber som gir et nesten sirkelrundt avtrykk med diameter på omtrent 10 centimeter. Den har fire tær som er plassert slik at den ene tåen stikker mer fram enn de andre. Det er sjelden spor etter klør i avtrykket.

– Når mor og unger går sammen, vil de ofte gå i sporene til hverandre. Da ser det ut som om bare ett dyr har gått der, selv om det er en hel familie. Før eller siden splitter dyrene seg og går ved siden av hverandre. Ved å følge sporet over lengre avstand, er det mulig å dokumentere om det dreier seg om en familiegruppe eller ikke, forteller Knutsen på SNOs hjemmeside.

På denne tiden av året har ungene normalt labber som er like store, eller bare litt mindre enn morens. Da er det ofte vanskelig å skille mellom spor fra hunnen og ungene. Hvis du finner spor etter flere dyr, og det er stor forskjell på størrelsen på labbene, kan det være at rev, katt eller hare har gått i samme sporrekke.

– Meldingene fra publikum får direkte betydning for vedtak i forvaltingen av bestanden. Derfor er det viktig at registreringene blir så gode som mulig, sier Knutsen.

 

 Les også: - La rådyrkalver være i fred

Ring Rovviltkontakten!

Ser du noe som du tror kan være spor av gaupe, må du gi rovviltkontakten beskjed så fort som mulig. Det er viktig at sporene blir sjekket før de smelter, snør igjen eller blir borte på andre måter. Rovviltkontakten foretar feltkontroll og vurderer om det virkelig er spor etter en gaupefamilie du har sett. Du kan også rapportere gaupespor via Rovdata. Kunnskapen om gaupebestanden brukes blant annet til å fastsette kvoter på gaupejakta. Vinteren 2010/2011 ble det mottatt 402 meldinger om familiegrupper. 265 av disse bekreftet å være fra familiegrupper. Det skriver SNO på sin hjemmeside. Disse meldingene er beregnet til å omfatte minimum 74 familiegrupper før jakt i 2011.

Klikk deg inn på Hytteavisens facebook-side