Bildet over: I morgen skal formannskapet i Åmot ta stilling til høringsutkastet til regional plan for Rondane-Sølnkletten. Etter rådmannens vurdering, avveier planforslaget hensynet til bruk og vern på en god måte. (Arkivfoto: Torgeir Olsen)

Allerede høsten 2001 ga formannskapet i Åmot innspill til planprogrammet for Rondane. Formannskapet sa den gang at omkostningene av vernete områder måtte komme klart fram i planprosessen og at kommunen måtte sikres kompensasjon for tapt verdiutnyttelse, skriver Østlendingen.

– Tilfeldige villreinobservasjoner må ikke vektlegges for sterkt, da det er kjerneområdet som skal avgrenses, uttalte formannskapet videre.

– Godt balansert

Det representantene skal ta stilling til i denne omgang, er om det er gjort en riktig avveining av hensynet til å bevare villreinens livsgrunnlag og hensynet til å bevare levende bygder med stabilt folketall og arbeidsplasser.

Etter rådmannens oppfatning er disse to hensynene, slik planforslaget forligger nå, balansert på en god måte.

«For Åmot sin del er hensynet til de viktige kalvingsområdene for villreinstammen i hovedsak ivaretatt med Hemmeldalen naturreservat», skriver rådmannen i saksdokumentet.

LES OGSÅ: Skryter av Skrim-vern

Rådmannen slår samtidig fast at det legges til rette for noe ny reiselivs- og hytteutbygging i øst og sør for det sentrale villreinområdet mellom Kroksætra i Stor-Elvdal og Skramstadsetra i Åmot.

For Åmot vil det si at det åpnes for videreutvikling i aksen Skramstadsetra-Hovdmoen-Digeråsen. Dette er sammenfallende med det kommuneplanen legger opp til.

Fordeler og ulemper

Løsninger, forslag til tiltak, konsekvenser og begrensninger er noe av det som er gjennomgått i høringsutkastet. For Åmot er områdene som er vurdert Skramstadsetra og Digeråsen, og området mellom de to områdene.

LES OGSÅ: 26 nye verneområder for skog

De foreslåtte tiltakene er at hytte- og reiselivsområdene får mulighet til å utvikle seg, mot at det blir igangsatt avbøtende tiltak. Ferdsel og aktiviteter mellom Skramstadseter og Digeråsen, skal også styres.

«Området er mest besøkt i vinterhalvåret, da det ikke er villrein i området. Birkebeinerarrangementene medfører økt interesse til å besøke og bruke området til trening i løyper og langs sykkelveier. Etablering av interne aktivitetsområder vil dempe ferdselen inn i leveområdet for villrein», heter det i høringsutkastet.

Saksbehandler i Åmot er fagleder Finn Nygård.

Klikk her for å gå til Hytteavisens Facebook-side