- Så vel feiervesen som forsikringsselskap er opptatt av tilstanden til pipene rundt i hjem og hytter. Mange skorsteiner er sprukne og dårlige og representerer ofte en sikkerhetsrisiko, sier daglig leder Hans Petter Henriksen i Henriksen Brenselforretning og Varmesenter. Hytter er spesielt utsatt, sier han.

- Generelt vil folk ha trygge og effektive ildsteder i hytter og hus, men de gir ofte liten akt på pipas tilstand. Er den i skrøpelig forfatning, er den en fare både for en selv og andre.

- Kan jeg selv vite om pipa er i ustand?
 
- Opplever du en endring i ovnen, at den oppfører seg annerledes enn før, er det grunn til å være på vakt. Røyklukt er naturligvis et sikkert tegn på at noe er galt. Et annet er for eksempel at fugene i skorsteinen sprekker.
 
Hytter utsatt
Det er helst i eldre mursteinspiper og i de første elementpipene som kom på markedet på 70-tallet at problemer oppstår, forteller Henriksen. Hytter er spesielt utsatt fordi de i stor grad er utsatt for fuktighet, frostspreng og røff bruk.
 
- Hva gjør dere med skadede piper, river dem?
 
- Nei, her kan mye gjøres uten riving. Enkelt uttrykt fører vi inn et rør i hele pipas lengde, et foringsrør som blir den nye røykkanalen.
 
- Hva koster en rehabilitering slik vi her snakker om?
 
- Det er vanskelig å anslå helt presis. Men rehabilitering av en fem til åtte mener høy skorstein kan anslagsvis beløpe seg til 20 000-30 000 kroner, sier Henriksen.