- Det ble mye søl utover gulv og vegg, forteller Kalkvik til GD. Det rundt ti år gamle batteriet hadde riktig nok begynt å fuske. Da hun skulle ringe hytta varm, fikk hun beskjed på mobilen om at batteriet var så godt som tomt.

battery-1756830_1920
Skyldtes eksplosjonen frost og at batteriet var gammelt og sprøtt?

Ikke hørt om liknende

Hun brakte derfor med seg et nytt batteri da hun dro til fjells. Men overraskelsen var stor da hun fant at det gamle batteriet rett og slet var sprengt i fillebiter. Likeså skapet hvor det sto og tok imot lading fra solcellepanelet.

Daglig leder i Biltema, Dag Bergby, sier til GD at han ikke har hørt om noe liknende. Men han gjør seg noen tanker om hvordan det kunne skje. Batterier som er tomme for strøm kan nemlig gå i stykker som følge av at det fryser. Batterier som har strøm vil imidlertid aldri fryse, framholder han.

Kan sprenges hvis det fryser

– Når battericellene fryser, så vil vannet i cellene bli til is og utvide seg. Hvis plasten er gammel og sprø, så kan det være en mulighet at den sprekker, sier han til GD.

Han vil undersøke saken nærmere. Men uansett er hans råd å sørge for at batterier alltid får lading. Batterier med strøm vil aldri eksplodere, ifølge biltemasjefen.