Bruk blåskjellvarselet for å være på den sikre siden. Foto: ©istockphoto.com/Joy Prescott

Blåskjellvarslet er et tilbud til deg som ønsker å plukke skjell til eget bruk. Norske dyrkede blåskjell og andre typer skjell som kjøpes i butikk og omsettes kommersielt er kontrollert av Mattilsynet. Skjell som frambys gjennom ordinære salgskanaler skal derfor være trygge å spise.

Blåskjellvarsel for uke 24 i 2008. Varslet som gjelder til fredag 13.juni, finner du her.
 

Mattilsynet startet opp et nytt nasjonalt tilsynsprogram for skjell i 2006. Det nye programmet er en kombinasjon av kostholdsråd til publikum og tilsyn ved kommersielle skjellanlegg. Programmet for 2008 omfatter 45 prøveuttakssteder. Programmet for kostholdsråd til publikum koordineres av Mattilsynet i Trondheim.


 

Vann-og håvtrekksprøvene sendes til marinbiologer som teller ulike typer alger i prøvene. Skjellprøvene sendes til Institutt for mattrygghet og infeksjonsbiologi ved Veterinærhøgskolen i Oslo, som foretar en kjemisk analyse.


 

Algegiftene man hovedsakelig leter etter er Diarrhetic Shellfish Poisoning toksin (DSP-gift) og Paralytic Shellfish Poisoning toksin (PSP-gift), som henholdsvis er en diarégift og en nervegift. Algene som produserer DSP-gift er av slekten Dinophysis spp. og PSP-gift produseres av alger fra slekten Alexandrium spp. Det søkes også etter alger som produserer Amnesic Shellfish Poisoning toksin (ASP-gift) som skader hjernecellene og kan gi varig hukommelsestap, samt alger som kan være giftige for fisk.


 

Forekomster av giftige alger kan være lokal, vi oppfordrer derfor til å sanke skjell så nært uttaksstedene som mulig.


 

Slik får du blåskjellsvarselet:

  • Mattilsynets blåskjelltelefon: 820 33 333. Tjenesten koster kr. 3,26 pr.min.
  • Blåskjellsvarsel finner du også på Tekst-TV: NRK1 s. 588 og NRK2 s. 342
  • NB På grunn av endringene i overvåkningsprogrammet er varslingen per i dag ikke tilgjengelig via SMS og e-post. Disse tjenestene er under vurdering.


 

Se også Mattilsynets anbefalinger om å begrense eller ikke spise visse typer sjømat fra områder med høyt innhold av miljøgifter. Klikk her