Foto: Anne Karine Halse/NILU

– Ja, i år ser det ut til å være liten UV-strålingsfare forbundet med å dra på fjellet for å få med seg noen vårskiturer, sier seniorforsker Georg H. Hansen ved NILUs avdeling for atmosfære og klima. 
– Likevel, det betyr ikke at man bør droppe solkremen helt hvis været blir fint. Refleksjoner fra snøen kan øke solstrålingen med opp mot 50 prosent, så det er viktig å smøre seg.

Ikke noe ozonhull over Norge i år

I fjor oppsto det et sjeldent og rekordstort ozonhull over Norge og Arktis, med tilsvarende høye UV-nivåer. I år ser det altså ut til at vi får en ganske normal ozonlagssituasjon. 

Hansen forklarer dette med at polarvirvelen, som er opphavet til lave temperaturer og dannelse av de ozonnedbrytende perlemorskyene i stratosfæren, ble kraftig svekket av en såkalt midtvinter-stratosfæreoppvarming rundt nyttår. Polarvirvelen fikk ikke hentet seg inn igjen fra denne svekkelsen. 

Så i år var det få perlemorskyer å se – og tilsvarende få kjemiske prosesser på gang i ozonlaget.

UV-verdiene er normale for årstiden

– Polarvirvelen eksisterer fortsatt, og ser ut til å holde seg i gang til påske. Men det vil ikke være mye ozonnedbryting inne i den, forteller Hansen. 

– Målingene av ozonlagstykkelsen som vi har per i dag bekrefter dette: Verdiene er tilnærmet på langtidsnormalen. Siden påsken i tillegg er ganske tidlig i år, vil UV-nivåene på fjellet og ellers i Norge være lite problematiske.

Så da gjenstår det bare å ønske god påske og god tur – husk solkrem, appelsin og håndsprit, hvor enn du er!

Sjekk UV-strålingen der du er, og les mer om UV og ozonlaget: https://uv.nilu.no/