Tekst: Chera Westman/ifi.no | Foto: Chera Westman/ifi.no, Alanor, Hanna Wendelbo/Borge, Krefting, Casco

Jula på hytta blir ikke den samme uten hjemmelaget julepynt. All heder til dorullnisser og gjør-det-selv-pakker fra hobbybutikken, men med noen ruller tapet, litt interiørtekstil, lim og maling kan du lage et vell av kreativ dekor både for liten og stor. Bare fantasien setter grenser – her er de beste tipsene til juleverkstedets syv slag.

Juleverksted-TAPETLENKE-Foto-CheraWestman-ifi
TAPETLENKE: Det er enkelt, dekorativt og tradisjonelt. Bruk tapet til å lage årets julelenke for en personlig vri. (Foto: Chera Westman/ifi.no)

Tapetlenke

Julelenke av tapet er fint som både juletrepynt og dekor i vinduer, over peisen eller i taket. Lenker og girlander kan lages på mange måter og i den fasong du ønsker. Bruk pepperkakeutstikkere som mal eller tegn en egen form og klipp ut mange slike fra et tapet du liker. Ha lim på baksidene og lim dem sammen to og to med et dekorativt bånd imellom. Eller klipp tapet i lange strimler og lim dem sammen til lange lenker som henges opp der du ønsker å pynte.

Tekstilkuler

Fjorårets juletrekuler blir som nye med maling, spraylakk eller tekstil. Finn ett eller flere interiørtekstiler og klipp dem til firkanter som draperes rundt juletrekulene. Bind sammen med et pent bånd. Lim eventuelt fast glitter eller annen dekor utenpå tekstilen. 

Juleverksted-LYSFAT I GULL-Foto-Alanor
LYSFAT I GULL: Spraymaling kan brukes til så mangt. Lysestaker, telysholdere, flasker og mer kan raskt få nytt liv. (Foto: Alanor)

Lysfat i gull

Gå for gull i jula! Spraymal lysestaker, telysholdere og tomme flasker med fin fasong i gull – eller annet du måtte finne i kjelleren. Sammen blir det et flott julefat med dekor.

TAPETSTJERNE-Foto-HannaWendelbo-Borge
TAPETSTJERNE: Få utløp for kreativiteten samtidig som du lager lekker julepynt, som denne stjernen av tapet. (Foto: Hanna Wendelbo/Borge)

Tapetstjerne

Brett en adventsstjerne av tapet. Finn et fibertapet du liker, og klipp ut delene til en femtagget stjerne i tapet. Mal og instruks finner du på bloggen til tapetdesigner Hanna Wendelbo.

Juleverksted-JULEGENSER-Foto-Krefting
JULEGENSER: Lag din egen «ugly christmas sweater» med tekstilfarge, lim, glitter og julepynt! (Foto: Krefting)

Julegenser

Lag din egen julegenser. Lag den så stygg eller pen du ønsker ved bruk av en gjenbruksgenser, tekstilfarge, lim, glitter og julepynt. Farg genseren julerød i vaskemaskinen med tekstilfarge. Finn så frem tekstilrester, tekstillim, julepynt i småformat og alt mulig annet du kan tenke deg som du kan dekorere genseren med. Med litt kreativitet vinner du lett familiens julegenserkonkurranse.

Lysestaker

Gamle lysestaker i ulik farge og fasong kan bli et helhetlig stilleben etter en omgang med spraylakk. Let fram gamle lysestaker i metall, tre, plast og keramikk, og spraymal dem julerøde. Spray gjerne utendørs og i en stor pappeske for å unngå søl. Rengjør godt først, så sitter fargen i mange år.

Juleverksted-MINIGRAN-Foto-Casco

Minigran

Også små juletrær lager stor stemning. Pynt peishyllen med «juletrær» som du lager selv av isoporkjegler, mose og en messinglysestake. Klipp mosen fint og påfør smeltelim på kjeglen. Rull deretter den limte flaten i mosen raskt før limet herder. Når isoporen er dekket limer du fast en liten messinglysestake eller lignende i bunn som juletrefot.