Tekst og foto: Tommy C. Olsen

– Det har kommet mange nye løsninger på avløpssiden, og det er viktig å sette seg inn i mulighetene før man tråkker til. Kommunen er derfor som regel første post på lista, sier entreprenør Tor Helge Flåto, ved Hovin i Telemark. Han har i de senere år utført oppgraderinger for hyttefolk, og forteller til Hytteavisen at mange har en rekke spørsmål de ofte vil ha svar på.

Avløp 1[1]
Tor Helge Flåto har gode råd til deg som skal oppgradere avløpet på hytta.

Reguleringsplan?

Første skritt er å undersøke kommunens reguleringsplan for å se om det i det hele tatt er anledning til å oppgradere hytta med en avløpsløsning. – I noen tilfeller opplever vi at kommunen sier nei til en utslippssøknad fordi reguleringsplanen ikke er revidert og oppgradert. Da må grunneieren inn på banen for å sette i gang denne prosessen, noe man må få gjort uansett hvem som til slutt betaler. Ofte kan det være hytteeiere på festetomter, som ønsker dette. Da kan man i samarbeid med grunneieren bli enige om hvem som betaler utgiftene, og resultatet kan bli en felles avløpsløsning til kommunens nett eller en godkjent renseløsning for flere hytter, forteller Flåto. I det siste tilfellet er det stadig flere som velger å engasjere tredjepart til å drifte anlegget. – Dugnad er bra, men i moderne tider kan det være greit å legge noen lapper på bordet og få noen til å ta ansvaret, sier Flaato.
Picasa

Ei hytte alene

Har man en enkeltstående hytte på eiertomt, og det er god avstand omkring, kan man få en egen utslippstillatelse. Man engasjerer et godkjent firma til å bygge anlegget og er sin egen herre. – Det kan være smart å ta kontakt med en lokal entreprenør, for her får man som regel gode råd og tips gratis, forteller Flåto. Likevel er det mange ting å ta hensyn til før man kan få realisert denne type prosjekter. – Det gjelder å ta en samlet vurdering. Hva sier reguleringsplanen? Hva er kommunens retningslinjer? Hvilke tekniske løsninger er mulige, og er det noen begrensninger for eksempel på grunn av grunnforholdene eller en vei? Hvor mye brukes hytta? Og hvor langt vil man gå i papirmølla når det gjelder byggesøknader og utslippssøknader, spør Flåto. Som utførende entreprenør opplever han ofte hytteeiere som spør om å etablere avløp, og som tror at arbeidet kan begynne uka etter. – Jeg må da skuffe vedkommende med at man fort må regne tre måneders kommunal saksbehandling i beste fall, og da skal alt gå smertefritt, opplyser Flåto.
Picasa

Alternativer

Det finnes utallige varianter når det gjelder avløpsanlegg, men hovedsaklig kan de deles inn i tre hovedkategorier: * Kompaktanlegg med kjemisk felling, det vil si at du tilsetter kjemikalier. * Naturbasert rensing med et konvensjonelt spredeareal. * Naturbasert rensing med filterkummer og etterpolering i sandfilter. I tillegg finnes det anlegg der kloakken går i tette tanker og gråvann fra dusj og kjøkken blir renset gjennom et biofilter. - Jeg vil på forhånd ikke kunne si hvilket anlegg som er best, men man bør være oppmerksom på endel forhold før det tas et valg. Anlegg med kjemisk rensing er ofte kompakte og krever liten plass, men ulempen kan være at selve mekanismen som sørger for innblanding av kjemikalier ofte blir slitt, eller slutter å virke. Dersom en tenker seg at et avløpsanlegg skal vare i flere tiår, bør dette tas med i vurderingen, understreker Flåto.
Picasa

Enkelt

Vanlige slamavskillere med etterfølgende biofilter, det vil si kummer fylt med løs Leca, og et lite spredeareal til slutt, er en enkel og driftssikker løsning som mange går for. Her ligger slammet igjen i slamavskilleren, mens vannet blir pumpet over i en filterkum der det renner gjennom et lag med Leca. – Denne løsningen er utviklet ved Bioforsk på Ås og gir gode renseresultater uten at det er nødvendig å tilsette noe som helst. Ulempen med disse anleggene er kanskje at de krever noe mer plass og graving på tomta, sier Flåto. Det enkle er ofte det beste, og dersom man har frittliggende hytte med gode resipientforhold i grunnen rundt, er en vanlig slamavskiller med etterfølgende spredeareal på cirka 25 kvadratmeter, den beste løsningen. Normalt er det selvfall inn i tanken og ut i spredegrøfta. Dermed er det ikke nødvendig med tekniske installasjoner som kan gå i stykker, og man vil kunne ha et problemfritt anlegg i mange tiår. Imidlertid begrenser denne type anlegg seg dersom det er mange hytter i området.
Picasa

Spør mange

Uansett er det slik at å oppgradere den sanitæer standarden på hytta krever faglige vurderinger i forkant. Ikke minst når det gjelder valg av løsning, er Flåtos erfaring at det lønner seg å snakke med firmaer som har dette som sitt fagfelt. Det er fort å gå seg vill i jungelen av løsninger, og det er for seint å angre når en sitter der i julehelgen med et avløpsanlegg som ikke virker. Dersom man installerer WC på hytta, betyr det som regel å få innlagt vann også. Dette henger i hop, og igjen er det slik at det ikke er tilfeldig hvor en borer en brønn. Dette må fagfolk vurdere, slik at man er sikret et drikkevann som ikke blir forurenset av sin egen kloakk. – Dersom man går med planer om oppgradering av den sanitære standarden, start med å kontakte kommunens miljøvernrådgiver. Han kan ofte veilede deg videre både med hensyn til hvilke begrensninger de enkelte områdene har, og ofte veilede deg videre til entrepenører som er godkjent av kommunen for denne type oppdrag, sier Flåto. – Prismessig vil det være store variasjoner blant annet på grunn av grunnforholdene, men de fleste anlegg ligger i spennet mellom 80.000 og 150.000 kroner. En vel anvendt pengesum, da bådeverdiøkningen og komfortfaktoren er betydelige.