Tekst. Tom Brodin, illustrasjon: Det svenske postvesenet

Dette kan vi lese på mattilsynets hjemmesider, der det innrømmes at etaten egentlig ikke ønsker noen innstramming, men at den ikke kommer unna på grunn av strengere regler fra EU. Disse reglene gjør at det ikke lenger kan gjøres unntak for Sverige.

En fryktet parasitt

Det har lenge vært et krav om at menneskets beste venn skal behandles mot revens dvergbendelorm. Denne parasitten er det all grunn til å ta på alvor, siden den kan angripe både hjernen og andre organer på mennesker, og dermed er livsfarlig. Men til nå har Sverige-unntaket vært slik at eierne har kunnet gjøre behandlingen selv reseptfritt og bare skrive en egenerklæring på at det er gjort.

Innstramminger

Følgende er klippet rett fra reglene: Hunder som innføres til Norge fra alle andre land enn Finland, Det forente kongerike (UK), Irland eller Malta skal behandles mot bendelormen Echinococcus multilocularis 24 – 120 timer før ankomst. Behandlingen skal foretas av veterinær med et godkjent preparat og dokumenteres i hundens pass eller helsesertifikat. Som alternativ til behandling 24 – 120 timer før innreise, kan hunder gjennomgå et behandlingsopplegg som innebærer at de behandles mot bendelorm minst to ganger med maksimum 28 dagers intervall før første innreise til Norge. Deretter behandles de minst hver 28. dag. Behandlingene kan foretas hos veterinær i Norge eller i utlandet. Dette alternativet kan være hensiktsmessig for de som reiser ofte. Husk å behandle hunden din også 28 dager etter siste behandling, selv om du ikke skal ut og reise på nytt.

Krever også pass

Hunder fra Sverige skal ID-merkes, behandles mot bendelorm og følges av pass på samme måte som hunder som innføres fra andre EU-land. Dette kravet gjelder også for valper. Eier kan ikke lenger foreta og dokumentere bendelormbehandlingen selv.

Plunder og heft - og vesentlig dyrere

Dermed må du regne med at det blir ganske mye dyrere enn tidligere å ta med Fido på hyttetur, i tillegg til at du til stadighet må ta med dyret til dyrlegen. For deg som bare har hytte i gamlelandet, for eksempel ved svenskegrensa - reglene gjelder selvfølgelig også for korte harryturer. Les også om nordmenn som ikke ønsker å betale hytterenovasjon i Sverige.