Til sammen fire polititjenestemenn ble etterforsket i kjølvannet av politiaksjonen mot en hytte i Bærum 22. april i år.
Dramaet, som varte i over to timer, startet etter at et vitne hadde hørt skyting fra hytta. Da politiet kom til stedet, ble to menn pågrepet. Den tredje, bevæpnet med en hagle, flyktet imidlertid fra politiet. I den påfølgende jakten oppsto det flere ganger skuddveksling mellom de to partene. Fire politimenn ble truffet av hagl.
På en parkeringsplass ble mannen, som var påvirket av amfetamin, selv truffet av et skudd i pannen og drept.

Farlig

I avgjørelsen fra Spesialenheter for politisaker heter det at mannen ikke overga seg selv om politiet påla mannen dette, og avfyrte varselskudd. Videre understrekes det at mannen var farlig. 33-åringen ble truffet av skuddet idet han skjulte seg halvveis bak en mur, slik at bare hodet var synlig.
«Skudd i den hensikt å uskadeliggjøre ville derfor med stor grad av sannsynlighet medføre død eller livstruende skade. Alle omstendigheter tatt i betraktning ser Spesialenheten ikke at avfyring av rettede skudd i den aktuelle situasjonen kan kritiseres», heter det i enhetens vedtak.
Advokat Christian Gustavsen i Moss representerer 33-åringens familie, og sier til Aftenposten.no at enhetens avgjørelse ikke vil bli påklaget.
– De mener det er vanskelig å ha noen innsigelse mot politiets handlemåte som jo er grundig drøftet av Spesialenheten for politisaker, sier Gustavsen.

Skudd traff hus

Politiet har i ettertid fått sterk kritikk for at skytingen pågikk i et tettbebygd område, uten at beboerne ble advart om aksjonen. Blant annet ble husveggen til en 92 år gammel kvinne truffet under en skuddveksling hagen hennes, og enheten sier i vedtaket at disse skuddene ikke var i samsvar med politiets våpeninstruks.
Politimannen som skjøt i hagen var imidlertid selv blitt truffet av skudd, og skal ikke ha hatt muligheter for å søke dekning. Spesialenheten mener derfor at han ikke kan lastes for å ha avfyrt disse skuddene. (©NTB)