– Det må minst være en fallhøyde på fem meter, aller helst ti til tjue, forklarer Inge Hasz og Petter Morseth, – , for det er fallhøyden som bestemmer energimengden. men da bør du også kunne få den strømmen du trenger. Det er forresten slik at vannet slett ikke trenger å falle loddrett. Det eneste som kan gi energitap av betydning, er krappe svinger på rørene.

Ny i Norge

De har fått tak i PowerSpout-generatoreni New Zealand og begynte å forhandle den rett før jul. De forteller at det har vært stor interesse for den på messa.

Må sile vekk fisk og kvist

Vi spør om generatoren er sårbar for stein, kvist og annet skrot som kan følge vannstrømmen. – Ei rist er nødvendig, for å hindre kvist, stein og fisk å komme inn i maskineriet og stoppe det.. Og det er klart at for å hindre slitasje, er det fornuftig å sile vekk grus og sand også, opplyser de.

Kommer på rundt 20.000 kroner

Karene forteller også at prisen ligger på rundt tolv tusen kroner, men at det totalt kan bli noe sånt som tjue. For rør og en batteristyringsenhet kommer i tillegg.

Solid, men bør sikres mot tjuveri

– Hva med hus? – Et lite skur er mer enn nok, for generatoren er konstruert for å stå ute, men det er klart at med tanke på et eventuelt tjuveri, er det fornuftig å lage noe mer solid.