Slik gjør du:
1. Smør potetlefse inn med estragonsennep
2. Legg på godt med Snøfrisk mykost
3. Skjær løvtynne skiver røkt ørret (eller laks)
4.Rull sammen lefsa og pakk den inn i folie.
 
5. La lefsa varme seg ved bålet. Og spis

- Isteden for å bygge hytte har jeg bygget mitt eget spisested i fjellet. Vianvang er en drøm jeg har hatt i mange år om et eget sted. Her kan jeg forske og skape nye smaksopplevelser - tuftet på norske råvarer og tradisjoner. Her tar jeg imot folk som er glad i mat, sier Arne Brimi og vrenger fjærdrakta av en rype så fort at det ser ut som trolldom. Så legger han henne på ryggen og skjærer ut brystfiletene, varsomt men hurtig. Det minner om fjellbønder vi har møtt og som kan rense hundrevis av aure og legger ned rakfisk mens de snakker om noe helt annet.

Prøv Arnes lefse neste gang du skal på tur.

Høst i fjellet
Det gjør ikke Arne Brimi. Han snakker hele tiden om mat, om smaken, om naturen, og om tradisjoner. - Du vet rypa er den fuglen som har det største hjertet i forhold til kroppen, sier han og plukker fram den store røde muskelen fra skroget, den skal i panna sammen med brystfiletene. Skroget forøvrig anbefaler han å koke suppe på. - Det blir god suppe, vet du, sier han på sin sedvanlige måte, og det er lett å følge Arne, engasjert, ujålete og velmenende. I dag skal Arne Brimi vise oss en enkel rett til hytte og turbruk.

Barnas smaksutvikling
Interesse for matkunst ble sådd i ung alder. Familien Brimi bodde i en grend om drev landbruk basert på sjølhusholdning. Naboen drev Bessheim Fjellstugu og tidlig var Arne å finne ved grytene. Det var stadig noe nytt og spennende å smake på. - Det er viktig for barn tidlig i livet å få prøve ting, de må utfordres i smaksveien. Hvis vi gir dem bare det de vil ha gjør vi dem en bjørnetjeneste. Barn har sitt eget smaksbilde, det er klart, men som på andre områder vokser de på utfordringer, sier Arne. Å utvikle smaksevne og lære å nyte god mat er en av de store meningene med livet.


En enkel lefse
Arne starter med en firkantet potetlefse, som han legger på et litt større stykke aluminiumsfolie. Så smører han på et tynt lag grønn estragon sennep. Over dette smører han på hvit Snøfrisk, en mild mjuk ost med geitemelk. Til slutt legger han på tynne skiver rød røkt aure, ruller lefsa sammen og pakker det inn i folie som en lang, blank sukkertøypakning. - Disse skal legges i nærheten av bålet eller varmes i stormkjøkkenet i noen minutter, slik at de blir gode og varme, da skal du se at spennende smaker kommer fram. Selv om det er fisk vil også barn like den, sier han overbevisende.