Mangel på kunnskap om matsopp og feilaktig tilberedning, er de hyppigste årsakene til forgiftning. Noen sopparter er giftige i rå tilstand, men gode og spiselige når de tilberedes riktig.
Sopp er en del av de nedbrytende organismer i naturen. Mange sopparter produserer giftstoffer for å beskytte seg mot sine omgivelser. Giftstoffer fra sopp deles inn i storsoppgifter og muggsoppgifter (mykotoksiner). Storsopp danner fruktlegemer som kan sees over jordsmonnet, muggsoppene er mikrosopper.


 

Soppkontroller og utdannelse av soppsakkyndige

Flere distriktskontorer i Mattilsynet tilbyr offentlige soppkontroller i soppsesongen om høsten. Her kan man komme i kontakt med kvalifiserte soppsakkyndige. Nyttevekstforeningen startet allerede i 1952 utdannelse av soppsakkyndige. Kurset avholdes hver høst flere steder i landet og går over to helger. Ett år etter gjennomført soppkurs kan en gå opp til ”Prøve for soppsakkyndige”. Kurset er først og fremst beregnet på personer som vil utdanne seg til soppsakkyndige, men det gir også plass til andre så langt som mulig. Kurset arrangeres av Norges sopp- og nyttevekstforbund (dannet i 2005 ved en fusjon av Norsk Soppforening og Nyttevekstforeningen). Kursplan legges ut på Norges sopp- og nyttevekstforbundets internettsider .


 

Mattilsynet har støttet Norges sopp- og nyttevekstforbund med utvikling av en aktivitetskalender. Denne gir en landsoversikt over soppkontroller, kurs, turer og andre arrangementer. Ved bruk av kalenderen kan forbrukere søke seg frem til fylkesvis informasjon. Aktivitetskalenderen ligger på Norges sopp- og nyttevekstforbunds internettsider.
 

Sopplakat ”8 Matsopper og 3 Giftsopper

Mattilsynet har laget plakaten ”8 Matsopper og 3 Giftsopper”. Tidligere Nyttevekstforeningen ved Anna-Elise Torkelsen har skrevet teksten til plakaten. Illustrasjonene er tegnet av Inger Anne Lysebraate. Dessverre er det veldig få av de trykte plakater igjen, men enkelte av Mattilsynets distriktskontorer kan ha noen få eksemplarer. Du kommer til ditt lokale Mattilsyn ved å ringe telefon 06040. Plakaten er også tilgjengelig i PDF-format på internett. Du kan laste ned sopp-plaketen i pdf format og skrive den ut selv. Klikk her


 

Giftinformasjonen

Ved symptomer eller mistanke om soppforgiftning kan man kontakte Giftinformasjonen (telefonnummer 22 59 13 00 - DØGNÅPEN). Giftinformasjonen er en avdeling i Sosial- og Helsedirektoratet. Giftinformasjonen tar imot ca 600 henvendelser om sopp i året. Av disse er omtrent en tredjedel av henvendelsene generelle spørsmål om sopp, mens det i de resterende to tredjedelene av tilfellene er mistanke om forgiftning med storsopp. De fleste tilfellene gjelder barn, hvor pårørende ikke vet om soppen som er konsumert inneholder giftstoffer.


 

Ved mistanke om soppforgiftning eller inntak av ukjent sopp, bør en alltid sørge for å ta vare på mest mulig soppmateriale som kan brukes til bestemmelse av soppens identitet. Det er viktig å samle rester fra rensing av soppen, rester fra måltid og eventuelt oppkast. Selv meget små mengder av sopprester kan være nyttig ved identifikasjon. Identifikasjon kan gi mulighet for å sette i verk viktig behandling i tide, og det vil også kunne hindre unødvendige tiltak, som sykehusinnleggelse. Giftinformasjonen kan være til hjelp når det gjelder identifikasjon av soppmateriale, og de gir behandlingsråd både til sykehus, legevakt og allmennhet. Giftinformasjonen bidrar kun til identifikasjon ved reelle eksponeringer eller mistanke om inntak.


 

Kontaktperson i Mattilsynet:

Astrid Norbotten, Seniorrådgiver, tlf 64 94 43 30