Forsikringsbransjen har hittil registrert vannskader for en halv milliard kroner.

I tillegg regner forsikringsbransjen med et betydelig etterslep, særlig på hytter, etter hvert som mildværet har stabilisert seg. Blant skadetilfellene nå er både boliger, leiligheter og hytter. Men Torkjell Kolsås i Kvamskogen Vaktsentral forteller til Bergens Tidende at en rekke hyttefolk tar for lett på den hittil ekstreme kuldevinteren.

- Nærmere halvparten av hyttene i vårt område er ikke sjekket i kuldeperioden, sier Kolsås, som er redd mange hytteeiere får seg en svært lite hyggelig overraskelse når mildværet får overtaket. If forsikring melder om et ekstremt år for vannskader. Det samme gjør Gjensidige og TrygVesta.

- Jeg var selv på hytta i helgen og oppdaget at der var det en større frostpropp enn vanlig, sier seniorrådgiver Roald Stigum Olsen i Tryg Vesta til Aftenposten. Han er redd de ekstremt høye antallet meldinger om vannskader bare er begynnelsen, og at det gjelder et betydelig etterslep særlig på hytter. Olsen minner om at alvorlet tiltar når frostsprengte rør begynner å tine.

Flere ukers sprengkulde er nå erstattet av en mildere værtype, men allerede nå har prisen på alle vannskadene trolig passert en halv milliard kroner. Ifølge NTB hadde Gjensidige alene før helgen registrert 3.500 skadesaker med et antatt omfang på 130 millioner kroner. 480 nye skader ble meldt i helgen og mandag. Jon Berge, informasjonsrådgiver i If Skadeforsikring, forteller at skader etter frosne vannrør i et normalår beløper seg til 100 millioner kroner for hele forsikringsbransjen.

RELATERTE SAKER:

 Nå bør du sjekke hytta!

- Ta kulda skikkelig på alvor