Mørketallene er imidlertid store, ifølge Nasjonalt folkehelseinstitutt. Årsaken er at mange som blir smittet, bare får mild diaré eller oppkast, og derfor ikke går til legen.

– De 300-400 tilfellene er helt klart toppen av isberget. Vi regner med at kanskje så mange som ti ganger flere er smittet. Og dette er bare i Norge, da tar vi ikke med nordmenn som blir smittet i utlandet, sier overlege Hans Blystad ved Nasjonalt folkehelseinstitutt til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).


Klar sommertopp
Siden det ellers i året bare meldes om rundt 100 tilfeller av matsmitte i måneden, mener Blystad at økningen helt klart skyldes at man om sommeren lager maten utendørs, for eksempel ved grilling.

Det viser seg nemlig svært vanskelig for mange av oss å håndtere grillmaten riktig i sommervarmen, til tross for det økte fokuset som har vært på matsmitte de siste årene.

– Dermed blir mange syke av campylobacter eller salmonella. I løpet av noen dager får de diaré, magesmerter og oppkast. Folk med svekket immunforsvar kan i tillegg få blodforgiftning. Heldigvis er dette siste nokså sjelden, sier Blystad.

De færreste som blir smittet trenger legebehandling, men må passe på å erstatte væsketapet.


Enkelt å unngå
Når maten flyttes ut av kjøkkenet, tar mange av oss gjerne noen snarveier når det gjelder hygienen. Det er ikke lurt. Vil du unngå å tilbringe dager på do, må håndhygienen være god – både når du lager maten, og etterpå når du skal spise den.

Men ikke nok med det. Overlege Hans Blystad har ytterligere tre gode råd for å la magen ha det godt i ferien:

– Campylobacter finnes hovedsakelig i fjørkrekjøtt og salmonella i storfekjøtt. Vi kan bli smittet om salat eller ferdigstekt kjøtt legges tilbake på samme fjøl eller tallerken som rått kjøtt. Bruk atskilte tallerkener, sier Blystad.

Rask grilling er heller ikke lurt. Kjøttet må kokes eller grilles tilstrekkelig, skal du ta knekken på bakteriene.

– Og sist; maten må oppbevares kjølig. Den har ikke godt av å ligge i sola, sier Blystad. (ANB)

Foto: Matportalen.no