Fieldfarehytta ble kåret til Norges mest historiske hytte i forrige runde.

Her er de seks nominerte i klassen for de mest barnevennlige:

Breisjøseter turisthytte

Breisjøseter Turisthytte ligger midt i Alvdal Vestfjell, fjellområdet mellom Rondane og Østerdalen. Hytta ligger ved foten av Storsølnkletten, høyeste toppen i området. Turisthytta ligger sentralt midt i DNTs stinett og kvisteruter. Breisjøsetra er et ypperlig utgangspunkt for å bestige Storsølnkletten og for turer til Korsberghytta og Storgrytdalseter.

Tidligere gikk transporten inn til Breisjøsetra med hest og til fots. Den tyngre transporten ble som oftest gjort på vinterstid med hest og slede. På den tiden da de 6 brødrene drev, brukte de 5-6 timer med Kløvhest. Det var Oliver, den tredje av brødrene, som sto for dette.

Gjevilvasshytta

Som en staselig kongsgård troner Gjevilvasshytta oppe i lia ovafor Gjevilvatnet. Hytta er innfallsporten til Trollheimens eventyrverden og ligger i Gjevilvassdalen, en av Norges vakreste seterdaler. Sagnomsuste fjelltopper som Blåhø, Gjevilvasskamman og Okla ruver like ved.

Gjevilvasshytta er et yndet tilholdssted for barnefamilier og i sommersesongen er det bilvei helt fram. Som landets eldste bevarte turisthytte bygget i solid tømmer byr hytta på en unik atmosfære som gir barna et innblikk i hvordan livet artet seg før i tida. Bare noen steinkast fra hytta ligger sandstranda Raudøra. En tur dit på varme sommerdager gir en forfriskende følelse av å være på «sydenferie» langt til fjells.

Omgivelsene rundt hytta byr på mange fine turopplevelser tilpasset barneføtter, blant annet har området en sjelden frodig og artsrik fjellflora. Om vinteren er det ni barnevennlige kilometer å gå på ski etter oppkjørte spor inn til hytta. Med egen aktivitetsleder fra Barnas Turlag og omgivelser som innbyr til aktivitet og skileik, er Gjevilvasshytta barnas favoritt også vinterstid.

Gjevilvasshytta ligger sørøst i Trollheimen og er et naturlig startsted for turer i dette vakre fjellområdet både sommer og vinter. Jøldalshytta, Trollheimshytta og Bårdsgarden er blant de nærmeste nabohyttene. Et fredet bygg fra 1819, med tømmer fra helt tilbake til 1739, gjør Gjevilvasshytta til landets eldste bygning som er i bruk som turisthytte. Dette er i seg selv verdt turen inn hit og mange mener den gamle bygningen er den vakreste turisthytta i landet.

Fra hyttas beliggenhet i seterdalen har du vid utsikt utover Gjevilvatnet og fjelltoppene rundt. Området er barnevennlig, men byr også på utfordringer med toppene Okla, Blåhø og Hornet som spennende turmål. Like i nærheten av hytta ligger dessuten Raudøra eller "Oppdals riviera" som er en fin sandstrand med gode bademuligheter på varme sommerdager. Vinterstid kan du la tankene fly under isfiske på Gjevilvatnet.

Hytta er en del av den klassiske turen "Trekanten i Trollheimen", ruta mellom Gjevilvasshytta, Jøldalshytta og Trollheimshytta. Denne ruta blir også merket med kvist til påske.

Ivarsbu

En liten timefra parkeringsplassen, på blåmerket sti, ligger hytta ved Stølevann på Skrim iKongsberg kommune. Hytta ligger idyllisk til, like ved vannkanten. Her kan småog store fiske, bade og kose seg. Vinterstid er det flotte oppkjørte skiløyperi området. Ivarsbu er derfor et ypperlig utgangspunkt for dagsturer i nærområdet.Et opphold på Ivarsbu kan også kombineres med en rundtur fra hytte til hytte påSkrim. Runden Ivarsbu- Darrebu- Sørmyrseter-Ivarsbu kan by på korte dagsetappersom passer ypperlig for barn. Ivarsbu er trivelig innredet, med familievennligesoverom. Ivarsbu ligger ved Store Stølevann på Skrim og har flott beliggenhet ved vannkanten. Her er det fine tur-, bade- og fiskemuligheter. Stedet har tre bygninger for overnatting: Båthuset, Smia og Hovedhuset. NB! Hovedhuset er kun tilgjengelig for medlemmer i Larvik og Omegns Turistforening.

Olalia fjellstove

Olalia Fjellstove er Haugesund Turistforenings største hytte med 50 sengeplasser, og ligger idyllisk til med flott utsikt sørover mot Hauganutene. Olalia har for mange haugalendinger vært forbundet med skiaktiviteter langt tilbake i tid. Fra Olalia stod ferdig bygget i 1939 har de fleste haugalendingene hatt mange gode skiopplevelser her. Vel framme på hytta var salg av buljong, ertesuppe og etter hvert Kvikk Lunsj kjærkomment. 29. juni 2014 åpner nye Olalia Fjellstove. Om hytta er helt ny bærer den preg av gamlehytta. Arkitektonisk er den svært lik, innvendig er noen av de gamle tømmerveggene tatt vare på, mange av de gamle møblene er pusset opp, og putene i stolene er omsydd til nye puter. Mange føler seg «hjemme» og tilbake til gamle tider. Olalia Fjellstove er blitt en moderne hytte med elektrisk strøm, innlagt vann, dusj og toaletter. Hytta er tilrettelagt for bevegelseshemmede. Hytta som før mest ble brukt vinterstid, vil nå være tilgjengelig hele året. Stien inn er godt bearbeidet, og det er greit å ta seg inn både med barnevogn, rullestol og sykkel. Noen steder kan vegen være litt bratt.

Sæteren gård

Sæteren Gård er barnas eget tursted i Bærumsmarka. Her tilrettelegges det for at alle barn skal få gode opplevelser ute gjennom et morsomt, aktivt, allsidig, enkelt, naturvennlig og trygt friluftsliv. På Sæteren Gård finner du blant annet tilrettelagte bålplasser, hinderløype, faste orienteringsposter, natursti, eventyrsti, lavvo, gapahuk og flere små koier. Årets nyhet i 2014 er en stor og spennede labyrint som åpnes på Kom deg ut-dagen 7. september. Stedet eies og drives av DNT Oslo og Omegn og Barnas Turlag og ligger praktfullt til i Bærumsmarka, ca. to km fra Øverland (Merk: veien inn er stengt med bom). Den fungerer som en ubetjent hytte med tilsynsvertskap. Overnatting må bestilles på forhånd. Sæteren Gård er et perfekt sted for klasse-, skole-, SFO- og barnehageturer. Her blir det som regel full fart og mye moro. I tillegg til de faste oppleggene som er beskrevet ovenfor tilbyr stedet aktiviteter og undervisningsopplegg med leder, blant annet zipline, kassestabling, bueskyting, elvekryssing eller morsomme samarbeidsøvelser.

Åkersætra

Den gamle sætra i Hedmark innbyr til lek og aktivitet. Det er bilvei helt fram som er åpen hele året. Sauer og kyr gresser rett utenfor gjerdet og de tar mer enn gjerne imot kos på sommeren. Ute er det en stor bålplass, gapahuker, volleyballbane, et lite tjern og en bekk hvor det er populært å leke for de minste. Kanopadling på Åsta elv, fisking, fotturer, skilek, snøhulegraving, orientering og førstehjelp – listen over aktiviteter som tilbys her er lang. Fra midten av august 2014 kan vi gå over Åsta i ny hengebru og padle, bade og fiske i Åkersætratjernet rett på andre siden av elva. Ny stirunde og natursti blir det også! Hyttene har køyesenger, vedovn, bord og stoler for kortspill, brettspill og Yatzy. Hyttene på Åkersætra er også utstyrt med klassiske Donald-pocketbøker. Åkersætra er ei gammel seter som ble overdratt fra Hamar kommune til Hamar og Hedemarken Turistforening (HHT) i 2002, blant annet for bruk til leirsted for Hamar Naturskole og øvrige skoler, samt for medlemmer i HHT/DNT og andre.