En utfordrende skiaktivitet som denne, er slikt arn setter pris på! Foto: Norges Skiforbund

Nansen gikk på ski over Grønland. Antagelig bevarte han sin første glede over snø. Og man er liksom ikke 100 % norsk uten å stå på ski. Mange foreldre ser derfor på skigåing som en del av oppdragelsen, og bruker hytta til å nå sine mål. Men hvordan sørge for at arven blir ivaretatt? 

En kime i alle
- Å få barna til å glede seg over gå på ski er egentlig ikke så vanskelig, det ligger i alle barn som en kime. Ferie på hytta er en anledning god som noe. Der har vi bedre tid enn ellers og sinnsroen som skal til, sier bredde- og rekrutteringskonsulent Erik Aas Andersen i Norges Skiforbund. I takt med usikre snøforhold i lavlandet ser han en økende tendens i bruk av hytta vinterstid. Det ser ut til at nasjonen har et inderlig behov for skiglede.

Aksel (6) vil prøve å ake på
skia
Selma bruker knær og armer
instinktivt for å mestre
Malin (9) tester balansen
Hvorfor ikke en ski og en stav,
sier Aksel (6)
Å være sammen ute
Små barn vil gjerne være der mamma og pappa befinner seg. Så utfordringen blir å komme seg ut sjøl, barna følger jo etter! - Alt tyder på at skiglede går i arv og at de som er mye ute som barn har lettere for å trives ute senere. Å være ute og leke i snøen er jo noe alle barn både vil og har godt av, sier Andersen som synes barnehagene i de siste årene har blitt flinke. Skolene kunne godt følge opp med mer undervisning ute.
- I takt med sviktende snørforhold i lavlandet hviler nå mye av ansvaret på foreldrene. Her er mange sitt ansvar bevisst og legger tid og energi i å få barna på sporet, det er flott å se, sier konsulent Aas Andersen.

Fornemmelse for snø
Foreldrenes utfordring er å sørge for at barna har positive opplevelser. Her teller alt med, men en god start er klær som egner seg til lek ute og gjerne flere skift på lur. Skiutstyr trenger ikke være dyrt, men heller ikke være til hinder for utfoldelse.

- Man trenger ikke tre på de skia med en gang. Barns som trives ute trives også med å gå på ski. Slapp av, det kommer etterhvert, sier Aas Andersen. Når man etterhvert vil prøve å gå noen turer og hytta ligger slik til at det blir mye stigning for de minste kan det være smart å dele seg i grupper, og kanskje ta bilen opp den verste bakken og la barna få gå i et hyggelig terreng de første gangene.

Overvinne selv
Når så skia settes på beina er det viktig å være der. - Ved alle nye mestringstrinn kan det oppstå skuffelser, som frysing, bakglatte ski og knall og fall. Da er det bra med oppfølging og oppmuntring, sier Andersen. Når barna er varme i trøya trenger man ikke følge så mye med. Det er heller ikke så viktig at de går bortoverski hele tiden. Det som er viktig er at de har glede av å mestre, noe barn gleder seg over enormt.

- Det er bra i all beskjedenhet å gi barna tips og råd, men vær reservert, de kan være trassige og vil klare selv, og det bør de få lov til, legger han til. Er smøringen i orden eller man har smørefrie ski kan man droppe stavene i begynnelsen, det gjør at man utvikler bedre balanse.

Reduser stresset
Det kan være slitsomt nok å holde orden på alt tøy, skiutstyr, smøring støvler osv, ikke minst kan det være et svare strev å kle på barna når alle skal ut på en gang.

- Det lønner seg å ha litt system i sakene, og man man MÅ kunne litt om skismøring, det er jo ikke så dumt for egen del heller, understreker Aas Andersen. Det er lurt å kle på et og et barn og sende de ut for å leke så lenge med ekstra votter på lur.

- Det er stor forskjell på barn. Noen er treige å få igang. Men vær forsiktig med å lokke eller presse. Det fører sjelden til livsvarig skiglede, halvparten av ordet er tross alt glede, understreker konsulenten.

 

Vanskelig alder
Mange foreldre kjenner seg nok igjen i å et svare strev med å få med tenåringer på fjellet. Prøv å invitere venner med! Det gjelder særlig for jenter men også for gutter. Barn utfordrer hverandre i gruppe. Og er det en eller to som liker å gå bortoverski følger gjerne flere.

– Det er viktig fra de er små å forteller barna om naturen og gjøre de opppmerksomme på hvor fint det er å være ute. Å bygge skiglede tar tid, det gjelder å tenke langsiktig, og være gode rollemodeller, ifølge Aas Andersen. Og gi ikke opp om barna ikke vil være akkurat denne enen gangen. - Som så mye annet gjelder det å gjøre ting ofte for å bli god. Skiglede bygges over tid.

 

 

For info se www.barnas.skiklubb.no