I alt betalte forsikringsselskapene ut 380 millioner kroner i erstatning for skader på hytter i fjor, viser tall fra Finansnæringens Hovedorganisasjon. For seks år siden var dette tallet 120 millioner kroner lavere, og forsikringsbransjen frykter at erstatningsutbetalingene vil stige i årene framover. Årsaken er at standarden på hyttene er blitt bedre , og at skadene derfor blir dyrere å reparere.
Til syvende og sist er er det hytteeierne selv som får regningen når forsikringspremien går opp på grunn av økte utbetalinger.

Brann koster mest
For mange er hytteliv, peiskos og levende lys nærmest for synonymer å regne. Men kosen blir av og til kostbar - veldig kostbar. Ifjor ble det meldt fra til forsikringsselskapene om i alt 1340 hyttebranner. Det er en økning på nesten 10 prosent fra 2004. Erstatningsutbetalingene gikk i samme periode opp med over 40 prosent.
Forsikringsbransjens råd til brannforebygging er like logiske som de er effektive: Sjekk røykvarslerne hver gang du kommer til hytta.
Optiske brannvarslere anbefales i tillegg til de mer utbredte ioniske varslerne, skriver Nettavisen og åraken er at de er bedre til å oppdage røyk ved ulmebranner.
Som hytteeier bør du også sjekke at brannslukkeren er i grønn sone, og sjekke slanger og koblinger til propananlegget. Jevnlig feiing av pipa er like viktig på hytta som i bolighus, og fyring skal foregå med god trekk, skriver Nettavisen.

Vannskader øker mest  
De siste årene har tallet på vannskader i hytter økt eksplosivt. Årsaken er at stadig flere har lagt inn vann på hytta, og standarden er i ferd med å bli som hjemme med vannklosett, varmtvannsbereder, dusj og kanskje et lite boblebad. Problemet er at mange glemmer hva folk kan gjøre med vannrør. Ekstra ille blir skadene hvis hytta står ubrukt over lang tid om vinteren.
Brudd på vannrør forhindrer du ved å ha tilstrekkelig varme i rom med vannledninger og utstyr som krever vann. Bereder og vannpumper bør tømmes, og frostvæske bør i tillegg helles i vannlås og toalettskål, melder Nettavisen.