Fra fredag og fram til i dag er det meldt om innbrudd i fem hytter på Kyrkjebygdheia på Gautefall i Nissedal kommune. Det er de siste tilfellene i en serie av hytteinnbrudd over store deler av fylket.

- Fra 1. oktober og fram til i dag har vi registrert innbrudd i 37 hytter i Telemark, opplyser etterforskningsleder Georg Andersen ved Grenland politistasjon. Dette gjelder anmeldte forhold, men det reelle antallet er langt høyere, melder avisa Varden.

LES OGSÅ: RAMPONERTE 18 VOGNER

Våpen, kjøtt, goretex og flatskjermer

De utsatte hyttene på Kyrkjebygheia i Gautefall ligger alle innenfor en radius på cirka hundre meter. Innbruddene har sannsynligvis foregått i løpet av forrige uke.

- Tyvene har kjørt et sted og tatt de nærmeste hyttene. Og de har brutt opp dørene for å komme seg inn, forklarer lensmannen i Nissedal, Olav Lia.

Tyvene har tatt med seg flatskjermer og andre lettomsettlige elektroniske varer av nyere dato. De har tatt luftvåpen og luftpistoler, i tillegg til drikkevarer, kjøtt fra fryserne og goretex-klær.

- Vi har jo ikke oppklart sakene, men det er typisk norsk i og med at de har tatt varer som er lett omsettlige i Norge. Hadde det vært snakk om organiserte utenlandske kriminelle, hadde de tatt med seg rubbel og bit, sier Lia.

Effektivt med alarm og bommer

Lia har etterforsket hytteinnbrudd i mange år og forteller at Nissedal og Drangedal ofte får besøk fra såkalte "mobile vinningskriminelle" sørfra, fra Gjerstad, Arendal og området rundt. Politiet har noen i kikkerten som er veldig aktive for tiden. Men med enkle midler kan man sikre seg forholdsvis godt.

- Vi opplever at tyvene unngår hytter med alarm. Bommer på veiene er også effektivt, sier Lensmannen i Nissedal.

Mann tatt for heleri

Men det er flere steder i Telemark som har hatt besøk av hyttetyver den siste måneden. Valebø i Skien, Vinjestrand i Bamble, øya Skruer i Kragerøskjærgården, Gautefall, Tuddal, Rognstranda i Bamble og Bjønnes i Porsgrunn.

Størst omfang har innbruddene på Rognstranda der 16 hytter har hatt besøk og på Bjønnes der tolv hytter er utsatt.

I forbindelse med Rognstranda-innbruddene har de tatt en mann etter å ha funnet tyvegods. Han erkjenner kun heleri i saken. Mannen er fra Bamble og ting kan tyde på at det er lokale vinningskriminelle som står bak.

På Bjønnes har de mistanke om at det står yngre lokale pøbler bak.

- Det er mye skadeverk på hyttene. Det virker som om det er yngre folk som ikke har funnet noe av interesse og markerer seg ved å ødelegge, sier politibetjent Bjørn Tore Larsen til Varden.

Tettet sluket

På en av hyttene har tyvene knust skjermen på en flatskjerm-tv i stedet for å ta den med seg. De har tettet sluket i en vask og satt på vannet for å skape vannskader. Men hytta er bare tilkoblet vann på sommerstid, så skadene ble etter alt hell unngått. De har tatt en allværsjakke, knekt en krok og kastet fem ølbokser på gulvet så de ble ødelagt og innholdet rant utover.

- Dette er ikke typisk framgangsmåte for profesjonelle vinningskriminelle, kommenterer Larsen. Så langt er det levert inn anmeldelser på vegne av fire av hyttene, og Larsen håper at flere kommer inn snart.

- Nå som folk forlater hyttene sine starter sesongen for hytteinnbrudd. Men nærmere tretti hytteinnbrudd i Grenland på fjorten dager, virker til å være langt flere enn normalt, kommenterer Larsen.

KLIKK HER FOR Å KOMME TIL HYTTEAVISENS FACEBOOK-SIDE