Messen er lagt til Norsk Hyttesenter hvor de besøkende kan hente inspirasjon i 29 autentiske hytter som er bygget på stedet.

Tomte- og hyttemesse Olaf Olstad
Andelen moderne hytter øker når folk treffer sitt hyttevalg. Færre velger de tradisjonelle, sier Olaf Olstad ved Norsk Hyttesenter.

40-50-åringer dominerer

- Våre undersøkelser viser at den største gruppen private hyttebyggere er blitt yngre. For noen år siden utgjorde gruppen 50-60 år cirka 40 prosent av de som bygde ny hytte. Nå er det gruppen 40-50 år som utgjør majoriteten. I 2017 utgjorde denne gruppen cirka 40 prosent av alle som bygde ny hytte i Norge. Stadig flere yngre investerer i fritiden sin, sier Olaf Olstad ved Norsk Hyttesenter. 

Norske hyttebyggere velger i stor grad fortsatt tradisjonelle hytter, men hytteprodusentene registrerer altså at andelen «moderne» hytter øker. Både ved kysten og på fjellet er trenden større vinduer og mer moderne design, sier Olstad.

Bare 10 prosent velger laft

Hyttebransjens egne undersøkelser som er basert på de norske hytteprodusentene, viser at cirka 60 prosent av nye hytter er tradisjonelle fjellhytter i bindingsverk. Hytter bygget i laft utgjør bare cirka 10 prosent, mens «moderne» hytter utgjør 30 prosent. 

 - Interessen er fortsatt der for lafthytter, men tallene våre viser at det likevel kun er en liten andel som faktisk velger å realisere hytter i den tradisjonelle norske byggeskikken. Hvorfor det er slik vet vi ikke helt sikkert. Vi gjennomfører undersøkelser hvert år, og dette er noe vi ønsker å finne ut mer om, sier han.

Hele 90 prosent av nye hytter bygges på Østlandet, Vestlandet eller i Midt-Norge.

Olstad forteller at det under tomte- og hyttemessen 7. - 9. september blir mer fokus på aktuelle hytter og tomter enn tidligere. 22 hytteprodusenter er representert, dessuten 40 eksterne utstillere. 

Fakta om tomte- og hyttemessen

     Arrangeres 7. til 9. september på Norsk Hyttesenter, Hellerudsletta.

·         29 hytter i ulike design og størrelser utstilt. 

·         Her finnes både tradisjonelle hytter i bindingsverk, laftehytter og moderne hytter. 

·         Hyttene er fullt innredet og i full skala.

·         Du vil finne alle relevante leverandører av produkter og tjenester til hyttefolket.

·         Ca 5.000 besøkende er ventet til messen.

·         Åpningstider: Fredag, lørdag og søndag: 11:00 - 17:00.

·         Gratis inngang og parkering for alle besøkende.