Av Tom Brodin - tekst og foto

Huset i Tjøme kommune ble kjøpt som fritidseiendom før den 1. januar 1975, da konsesjonsloven ble innført. Eieren er derfor ikke direkte rammet av boplikten. Det er heller ikke livsarvingene hennes når de arver den. Men når de selger, kan forskjellen mellom boplikt og ikkeboplikt utgjøre en forskjell på mange millioner kroner, særlig sett i lys av at eiendommen uten hell ble forsøkt solgt for tjue millioner kroner i 2008 og femten millioner året etter. 
 

– Et ferie- og fritidssted

Lilleskagveien 94 har vært en gjenganger for teknisk etat på Tjøme, som siden 2006 flere ganger har avslått søknader om bruksendring fra helårs- til fritidsbolig. Nå foreligger det enda en søknad, der eieren og familien hennes synes det blir stadig dårligere grunner for å håndheve boplikten så strengt på Hvasser. De påpeker at ikke minst nå når skolen er nedlagt, er det færre som ønsker å bo fast i det lille øysamfunnet. De har eid eiendommen siden 1973, og opplyser at Hvasser har forandret seg mye siden den gang.
 
– Fra å være et mer levende helårssamfunn med tre forretninger, skole, postkontor og banktjenester er Hvasser i dag mer preget av å være et ferie- og fritidssted med sommersesongåpne butikker og spisesteder, skriver de.
 
– Det eneste som er igjen, er den ene butikken og én helgeåpen restaurant fram til jul. 
 

Grunnlovsstridig?

Siden eieren kjøpte eiendommen som fritidsbolig og tok den i bruk som dette allerede før konsesjonsloven ble innført, mener familien at dette i seg selv bør være en god nok grunn til å bli fritatt fra boplikten. De viser til Grunnlovens paragraf 97, som sier at «ingen lov må ha tilbakevirkende kraft.».
 
– Ikke likhet for loven
 
Eierne sammenligner også med andre boligeiere i Tjøme kommune, som har fått gjort om husene sine fra bolighus til fritidsboliger. Ett av dem ligger i et område som har vesentlig bedre infrastruktur enn deres egen.
 
Et annet eksempel som de viser til, er en eiendom som skapte store overskrifter da den ble solgt for 18,75 millioner kroner i 2006 og som da ble karakterisert som tidenes hyttekupp. Eierne hadde kjøpt ei 50 kvadratmeter stor hytte på stedet for 2,5 millioner i 1997, fått bruksendring til helårsbolig og bygd et hus på 200 kvadratmeter, før de igjen fikk innvilget bruksendring – tilbake til fritidsbolig. Eierne av Hvasser-eiendommen mener derfor de er rammet av at det ikke er likhet for loven.
 
Nå venter de spent på at saken deres enda en gang skal opp til politisk behandling i kommunen.