Bildet over: Dag Bjørndalen seiret i retten over Nore og Uvdal kommune.

Dag Bjørndalen fra Kongsberg har festetomt på kommunens grunn i Nore og Uvdal. Kommunen har om lag 365 festetomter og er derfor svært prinsippfaste når det gjelder inntekter fra disse, skriver Laagendalsposten.

Historien er i korte trekk slik: Bjørndalen søkte om å anlegge utslippsanlegg og vann i tilknytning til hytta.

Økte med 278 prosent

Kommunens respons var at tomtefester i så fall måtte innfinne seg i en økt festeavgift.

Festeavgiften var i 2005 indeksregulert til 1.635 kroner i året. De økte avgiften med 278 prosent. I sakens gang har det vært noe uklart hvilket rettsgrunnlag kommunens advokat Inge Hetland har påberopt seg i kravet om å heve festeavgiften med så mye. Retten har ikke festet seg ved noen av kommunens argumenter.

Regninger

Saksøker oppfattet at kommunen sa at han ville få godkjenning, men at han da også måtte avfinne seg med en årlig festeavgift på 6.180.

Saksøker fikk regning på mellomlegget, en regning som gikk til inkasso og tvangsinndrivelse. Saken endte til slutt i retten. Den 13. juli fattet Kongsberg tingrett slutning om at etablering av borehull, gråvannsanlegg og avløpstank, ikke medfører at kommunen har rett til å kreve høyere festeavgift.

Kommunen må betale

Nore og Uvdal kommune må betale saksøker saksomkostninger på kroner 14.710 kroner og femti øre.

At kommunen på ny taper i saken, vekker oppsikt blant hyttefolk. Kommunen har i Norges Hytteforbund et frynsete rykte for måten de behandler sine tomtefestere på. Noe av dette ryktet skyldes den fem år lange tvisten mot en familie fra Holmestrand, Ralle-saken, om innløsningsverdi etter 30 års festeavtale. Bakgrunnen for at Nils Dag Ralle ville innløse tomta, var nettopp kommunens politikk og fremferd for å kreve økt festeavgift. Også denne saken tapte Nore og Uvdal kommune.

LES OGSÅ:

Skred av søknader om innløsning etter ”Ralle-saken”

Hytteeiere vant over Statskog

Handler om penger

Ordfører Kirsten Gjestemoen Hovda tok del i rettssaken mot Bjørndalen i august og bekrefter at kommunestyret har vedtatt å ikke anke saken.

- Vi tar rettssaken til etterretning. Men det er betydningen dette har for kommunen, som gjorde at vi valgte å prøve saken for retten, sier hun.

- Betydning betyr i denne sammenheng penger?

- Ja. Det er hva det handler om. Det har vært viktig for oss å avklare det rettslig. For oss går det på hva noen festere betaler, kontra verdien av hyttetomter i dag. Vi mener noen avgifter er urimelig lave, sier Hovda.

To tap

Tidligere har kommunen tapt i en annen sak som omhandlet innløsning av festetomt.Begge saker berører kommunens prinsippfasthet når det gjelder deres rolle som bortfester.

- Hva betyr dommen for kommunens politikk overfor tomtefesterne?

- Det er vanskelig å si noe på generelt grunnlag. Vi har 364 festekontakter, som er ulike. De er ulike med henhold til når de er inngått. De er ulike hva vilkår angår. Det er ingen standardformulering her. Vi har festeavgifter fra 427 kroner i året og opp til flere tusen kroner. Det sier seg selv at vi må se på hver sak isolert, sier hun.

Omstridt vedtak

Bak prinsippet ligger et kommunestyrevedtak fra februar 2008. Dette omtales blant annet av jurist i Norges Hytteforbund Gunnar Svendsen som juridisk uholdbart.

- Er det noen grunn til å se på dette vedtaket på ny?

- Det er ingen konkret plan om dette. Kommunen må bruke litt tid på å se på hvordan vi praktiserer. Men generelt er det ikke en plan om å endre noe. Vedtaket sier noe om at der kontrakten åpner for det, må det være rom for justeringer, sier hun.

- To tap i retten. Mye negativ presse lokalt og nasjonalt, er du bekymret for kommunens gode navn og rykte som vertskommune?

- Nore og Uvdal jobber for å fremstå som en god vertskommune. Så må vi ta de sakene som dukker opp. Noen er misfornøyd. Det må vi leve med, sier hun.

KLIKK HER FOR Å KOMME TIL HYTTEAVISENS FACEBOOK-SIDE