– Regjeringen har stilt mer penger til disposisjon slik at kommunene får råd til å kjøpe opp hyttetomter som gjøres tilgjengelige for allmennheten. Vi ser at dette skjer i større grad enn tidligere, sier seniorrådgiver Morten Thaulow i Direktoratet for naturforvaltning til NTB.
Ifølge Thaulow skjer oppkjøp av hyttetomter på tre måter: Enten venter det offentlige til tomta blir lagt ut for salg på vanlig måte eller så søker man en minnelig løsning med hytteeieren. Et tredje alternativ er ekspropriasjon.
– Ekspropriasjon skjer sjelden. Under fem ganger i året, sier Thaulow. Han understreker at bevisstheten rundt strandsoneproblematikk er større i kommunene enn den har vært.
– Kommunene vet at staten har mange penger til rådighet. Derfor går de oftere enn før inn og kjøper hytter som stenger et større område for allmennheten eller ligger som en propp mellom to friluftsområder, sier han.

Måtte selge
73 år gamle Clas Jacobsen fra Halden er en av de mange som har måttet kvitte seg med hyttedrømmen for å gjøre plass til alle oss andre.
– Om det er vemodig? Selvfølgelig. Men egentlig er det en altfor svak beskrivelse for hva jeg føler. Dette er helt forferdelig, sa Jacobsen til Sarpsborg Arbeiderblad da familiehytta gjennom 67 år på Øketangen i Skjeberg ble revet i vår.
Som erstatning fikk han 3,2 millioner kroner og en ny tomt litt lengre unna vannet. Aller helst ville han beholde den gamle hytta, men 73-åringen orket ikke å gå rettens vei.
– Det føles så meningsløst. Hytta har vært en stor del av familiens liv. Et sentralt samlingspunkt for familie og venner. Nå er det borte, sier Jacobsen.
Statlige penger sørger for at 100 mål på Øketangen blir gjort tilgjengelig for allmennheten. Tilsagn om likende investeringer er blitt gjort for ca. 100 nye områder landet rundt for til sammen rundt 100 millioner kroner.

Usikker effekt
Regjeringen vil bruke nye 76 millioner kroner på å sikre allmennheten atkomst til friluftsområder i løpet av året. Direktoratet for naturforvaltning er usikker på om politikken virkelig åpner strandsonen.
– Det har vi ikke oversikt over. Atkomsten er blitt bedre der hvor staten har lagt forholdene til rette for allmennheten, men vi frykter at strandsonen tetter seg til der hvor staten ikke satser, sier Thaulow. Han sier det nesten er helt slutt på nybygg av hytter i strandsonen.
– I stedet ser vi at det stadig dukker opp nye påbygg, plattinger og andre stengsler som hindrer atkomst, sier han.
Miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) sier til NTB at kommunene får en ekstrabevilgning på 2 millioner kroner for juridisk hjelp til strandsoneproblematikk.
Tirsdag gjorde hun også kjent en ny bevilgning på 10 millioner kroner til tiltak som skal bedre framkommeligheten ved ni ulike strandstrekninger i Oslo, Bærum, Asker, Oppegård, Nesodden og Frogn. Midlene stammer fra salget av boligen på Huk i Oslo, som ga 25 millioner kroner i inntekter til staten. (©NTB)

Foto: Jøra Bygg