Foto: hogevarde.no

Men ikke bare Oslo-folk vil til høyfjellet i Flå. Også mange fra Akershus, Buskerud og noen østfoldinger har trukket samme konklusjon: Høgevarde ligger i en akkurat passe kjøreavstand fra hjemmet.
- Familiefolk og andre, ganske særlig de som er 50 år pluss, ønsker ikke å kjøre lenger enn et par timer til hytta. En mann fra Sarpsborg, for  eksempel, har solgt sin hytte i Trysil og kjøper nå tomt på Høgevarde i stedet. For østfoldinger er det kortere hit enn til Trysil. Og så er jo ikke Trysil noe fjell, sier prosjektleder Magnus Aure med et spøkefullt spark til ”konkurrenten” i Hedmark.

Store tomter
Massiv satsing har funnet sted i høyfjellet i Flå de siste årene. Seks grunneieres enighet om å legge til rette for hyttebygging i et 30 000 mål stort høyfjellsområde, har vist seg å gi suksess. Tomter fra 1,5 til 3,5 mål har hatt appell til mange med dragning til høyfjellet. I fjor ble det solgt omkring 20 tomter på Høgevarde, som er godkjent for 460 hytter i alt.
- Vi har valgt å bygge ut ett og ett felt. Alle 40 tomter i det første feltet er solgt og stort sett bebygd. I det andre har vi 120 tomter og bare fem igjen å selge. I det tredje er det 140 tomter hvor halvparten nå er solgt, sier Aure. Omkring 100 millioner kroner er lagt ned i infrastrukturen så langt. Når de 460 tomtene er bebygd regner man med at det vil være omsatt og investert samlet for omkring to milliarder kroner. Snittprisen for tomtene var i 2007 ca 820 000 kroner. Da var vei, vann og strøm ført fram til tomtegrensen.

Disiplinert utbygging
Utbygging i høyfjell som dette skaper lett store sår og langvarige skader i natur og terreng. Dette har man vært særlig oppmerksom i utbyggingen av Høgevarde.
- Jeg tør si vi har drevet og driver en disiplinert utbygging for å skåne terrenget. Inngrepene skal være så begrenset som mulig, og vi unngår langvarige sår ved at vi legger terrenget tilbake umiddelbart etter utbyggingen, sier prosjektlederen.
- Og nå blir det å hvile på spaden et års tid, i påvente av nye tider?
- Vi merker ikke noen krise. Interessentene er der, og mange med hytteplaner har også rede penger. Men en del er nok skremt av kriseoverskriftene i pressen. Selger vi som i fjor, det vil si rundt 20 tomter, er vi godt fornøyd, sier Magnus Aure. Hyttenæringen har stor betydning for Flå kommune, som er rikere på fjellarealer enn folk. Kommunen har omkring tusen innbyggere. Hytteturismen fører flere tusen mennesker til fjells og dette har utvilsomme fordeler for mange av kommunens virksomheter.