Tekst: Bjørg Owren/ifi.no Foto: IKEA, Multiform

Utformingen av kjøkkenet påvirkes av et økt behov for teknisk utstyr og behov for armslag. Design, materialer og farger er også viktig når kjøkkenet formes.

rbki19a
IKEAS bestselger, som også har vært et mye valgt hyttekjøkken, har i flere år vært Lidingö i hvitt. Nå er den her i grått.

Nye farger

Mer farger, nye kombinasjoner av materialer og mer personlig tilpassede kjøkkenløsninger er noen av nøkkelordene når ifi.no ber kjøkkeneksperter kommentere hvordan et moderne hyttekjøkken kan være i 2013. Og benken skal være ryddig. Alt utstyr som kommer inn med nye kokke- og matmoter skjules bak dører og skuffer. Et velutstyrt kjøkken er ikke noe vi «flasher» lenger. Ei heller merket på innredningen. Kvalitetsmerker er plassert diskret på innsiden av skap og skuffer. IKEA er den største kjøkkenleverandøren her i landet, og kjent for å være tett på trendene. Siv Egger, kommunikasjonsrådgiver hos IKEA, forteller at deres bestselger gjennom mange år har vært Lidingö. Et hvitt og hyggelig kjøkken i landlig stil. – Nå er den modellen nettopp lansert i grått. Og det sier sitt om hvor vi er på vei, forteller hun.

Viser ikke hvitt

Charlotte Green, markedssjef hos Huseby, bekrefter at de gråbrune fargene er på full fart inn i norske kjøkken. – Tidligere lå kjøkkenprodusentene litt etter de øvrige interiørtrendene, men nå er vi fullt på høyde, forteller hun. Da Huseby åpnet nytt kjøkkensenter på Skøyen i Oslo for ett år siden, valgte de å ikke vise et eneste hvitt kjøkken. Det har vist seg å være e riktig valg. De opplever at salget av beisede kjøkken øker, og det samme gjør slette fronter. – Kundene, også de unge, ønsker kvalitet. Det merker vi blant annet på at salget av heltre øker, sier hun.

Kombinér materialer

Danske Multiform satser også på beiset heltre og topp kvalitet. – Vi selger fortsatt mye hvitt, men det har også blitt populært å kombinere malte flater med treverk, forteller Trine Brenne og viser en mørkbeiset benk med hvitmalt overskap som eksempel. Hun peker på at treverket må få styre fargen, og at det er viktig å finne en god balanse mel¬lom de ulike materialene. Unngå å bruke sam¬me treverk i innredning, gulv og møbler på hytta. – Den gangen skulle alle ha kirsebær i alt. Nå er det ingen som liker det. Det ble for mye. Eik er et godt materiale. Det passer fint til alle eikegulv. Lønn passer også til lyse tregulv, men det blir litt finere i uttrykket enn eik, sier hun.

Utradisjonelle materialer

På kjøkkenet, som i interiørmoten forøvrig, er det mye fokus på autentiske materialer, overflater og farger. – Vi merker at folk vil ha betong, tre, marmor, kobber, sink og rust. Derfor jobber vi mye med overflater for å få frem uttrykk som er i tråd med det som skjer på interiør ellers, sier Charlotte Green hos Huseby. Hun forteller at kobber og sink er vanlig på ventilatorer og grep, og føyer til at det kanskje høres litt gammelmodig ut. Men forsikrer samtidig at dette er noe helt nytt – langt fra 80-tallets kobberhetter. – Kombinert med takplater med trykket naturmotiv rett på platen, er det lite som minner om kjøkken vi har sett før, forsikrer hun.
kjokkentrend13_ikea1
Mange kombinerer overskap og underskap i forskjellige farger. Her forslår IKEA å kombinere Faktum kjøkken med Rubrik Applåd dører i lys turkis.



TENDENS

# Mer kvalitet

# Beiset tre øker

# Mix tre og malte flater – og lyst og mørkt i samme innredning.

# Rust er en ny effekt

# Ekte produkter: Betong, tre, marmor, kobber, sink og rust

# Redskap og maskiner skjules bak luker og i skuffer med god inndeling; servise og bestikk skal ikke skramle.

# Bevisst gulvvalg : Lydløst gulv, miljøvennlig, naturlig. Store fliser med smale fuger.

# Kombinér tregulv med andre gulvmaterialer i åpne løsninger

# Kombinér vegg og innredning i samme farge, men ulike materialer.

# Velg en veggfarge tilpasset tilstøtende rom.



MANNEN ER MED


Kvinner er normalt de som tar de avgjørende beslutningene om farger og materialer ved oppussing. Men på kjøkkenet er mannen med.

Menn kommer stadig sterkere på banen som kjøkkenkunde. Det er fleipet mye med at mannen kom inn på kjøkkenet med det kule utstyret, men nå er han også aktiv i valg av design, farger og materialer. Både mann og kone har lest seg opp og har klare meninger før de handler.

– Kundene har mye kompetanse. Som selge¬re må vi skjerpe oss, men det gjør også jobben mer spennende sier Charlotte Green.

Og folk er villige til å bruke mer penger enn før. Selv de som har et budsjett strekker seg når løsningene diskuteres og konsulentene kommer med forslag som faller i smak. Par som handler sammen blir fort enige om å ta innstramninger på bil eller reise.

– Folk har sine meninger når de kommer, men vil gjerne lufte tankene sine før de bestemmer seg. Da er det vår jobb å komme med noen radikale forslag, for å finne ut hva de ikke ønsker. Det er kjedelig hvis de kommer i ettertid og føler seg snytt fordi vi ikke var kreative nok i forslagene, sier hun.



LYDLØSE GULV PÅ KJØKKENET


Gulvet er en viktig del av helheten og det mest typiske norske kjøkkengulvet er et lyst tregulv.

Åpne planløsninger har ført til at stuegulvet forlenges inn i kjøkkensonen. Det har vært et praktisk valg og sett pent ut.

Men stadig flere får øyne¬ne opp for å kombinere tre med andre materialer. Flis, stein og gummi er spesielt populært. Flisene skal gjerne være store, 60 cm X 60 cm eller 60 cm X 90 cm. Hos Huseby merker de at mange ønsker marmor, men ikke den antikke som var for noen år siden, uten en stram, polert marmor som legges med helt smale fuger.

Lydløse gulv er også tema. Det er noe av årsaken til at gummi har blitt så populært. Linoleum er også et materiale som oppdages av stadig flere design- og miljøbevisste.

– Når det gjelder valg av gulv, har interiørarki¬tekter og konsulenter mye å bidra med, for de har kunnskap om gulv langt utover at det skal passe med innredningen, sier Charlotte Green hos Huseby.

kjokkentrend13_multiform2
Rikdommen skal ikke flashes hverken i hytter eller hus. Nå legger vi penger i innmaten. Knivblokker, krydderinnredninger, tallerkeninnredninger og inndelinger til kopper og glass. Det skal ikke klirre når skuffene trekkes ut. Vi har hatt orden i knivskuffen lenge, men nå skal det også være skikkelig romdeler i skuffen for sleiver.


DETTE MENER EKSPERTENE


Siv Egger, IKEA

Nordmenn er fortsatt glad i den lyse helheten, men vi ser at det å velge overskap og underskap i forskjellig farge er populært. Dette gir et sprekere uttrykk på kjøkkenet, uten at du må velge en knallfarge på alle skap. Fordelen med å velge kjøkken og vegg i samme farge, er at rommet føles mer åpent og gjerne litt større. Dersom du velger en annen farge på vegg eller kjøkkenskap, får du en bedre dybde i rommet.


Charlotte Green, HUSEBY

Grått på grått går sin gang, men helst ikke innredning og vegger malt i samme farge. Bruk gjerne samme farge, men bland ulike materialer og spill på nyanser fra lyst til mørkt. Kombiner gjerne innredning i heltre med aluminiumsplater, store fliser eller tapet på veggen. Et stramt og industrielt utrykk bør mykes opp med mykere former og materialer. Takplater med trykte naturmotiv kan bli en kul kontrast.


Trine Brenne,MULTIFORM

Det må gjerne være farge på veggene, men avstem den mot fargen i tilstøtende rom. Tenk helhet mellom rommene. Velg gjerne samme farge, men varier i nyanser. Malte flater mot tre gir en fin effekt. For eksempel en mørkbeiset benk med malte hvite overskap. Da kan veggene være hvite, men en annen struktur. Kombiner lyst tre mot mørke farger og omvendt. Dersom du elsker knallfarger som rosa, oransje gult eller blått, kan du male bakveggen i skapet og ha åpne hyller og sette på dører når du blir lei.