- Sjansen for at de eksklusive hyttene i Midt-Norge legges ut i markedet, er minimal, sier Bjørn-Erik Øye, partner i Prognosesenteret.

Særlig kysthytter med egen strandlinje kommer sjelden for salg. Men også de attraktive fjellhyttene blir stadig mer eksklusive.

- Folk vil sitte på hyttene sine selv om privatøkonomien skulle bli anstrengt. Det skal mye til for at de vil selge, sier Øye, og forklarer:

- Å selge hytta er en veldig dramatisk beslutning for mange nordmenn, sier han.

Sterkere følelser

Prognosesenteret tviler på at det vil komme et skred av såkalte luksushytter for salg på grunn av renteøkningene, slik flere sjeføkonomer spår. Bare i løpet av de siste seks årene har nordmenn lånt anslagsvis hundre milliarder kroner for å kjøpe fritidsboliger, skriver Dagens Næringsliv. Med økte renter kan adskillige lånetagere få problemer med sine forpliktelser. Men å selge hytta sitter langt inne for mange, ifølge Øye, skriver adressa.no

- Mange vil nok heller flytte til en mindre og rimeligere bolig enn å selge hytta. Nordmenn skifter gjerne bolig uten å mukke. Men det skal veldig mye til for at de skal selge hytta, sier han. - Mange har langt sterkere følelser for hytta enn for boligen. Hytta er stedet for kvalitetstid sammen med venner og familie, sier Øye.

Ingen investering

De som ønsker å skaffe seg en eksklusiv fritidsbolig i Midt-Norge, må trolig bygge den selv. Det viser tilbudet av fritidsboliger som annonseres til salgs på finn.no denne uken.

Med unntak av ei Bjugn-hytte som prises til nær fem millioner kroner, har ingen av hyttene en prisantydning på over tre millioner. For et slikt beløp får man ingen eksklusiv hytte i dag.

Dessuten er et flertall av de ti dyreste hyttene nybygg. De som allerede har skaffet seg en påkostet fritidsbolig er sjelden interessert i å selge. Det er heller ikke de brede grupper av hytteeiere.

- For folk flest er ikke fritidsboligen en finansinvestering, men et verdivalg de legger mange følelser i, poengterer Øye.

- Jeg tror de som investerer i bolig for å tjene penger utgjør et svært lite mindretall, sier han.

Blør for arven

En eiendom skiller seg imidlertid ut blant fritidseiendommene i Midt-Norge som ligger ute for salg. Det er det tidligere småbruket Gorsetgjerdet i Oppdal, som har en prisantydning på 20 millioner kroner. Dette er tidenes høyeste prisantydning i Midt-Norge. Eiendommen eies av seks personer som er søsken eller søskenbarn. Mens noen vil selge farsarven, vil andre beholde den. Dette er typisk, ifølge Øye.

- En bolig berører familien som bor der. Men en fritidsbolig berører gjerne flere familier, sier han, og minner om at hver enkelt hytte i gjennomsnitt brukes av 2,5 familier.

- Når eksklusive hytter en sjelden gang kommer for salg, er det gjerne i forbindelse med arveoppgjør, sier Øye, skriver adressa.no