Sist vinter gav kulde- og snørekorder mange steder i Norge, og mange holdt kulden på avstand ved å fyre hardere enn vanlig. I sommer kan det derfor være en god idé å sjekke om vinterens sprengfyring har hatt konsekvenser for skorsteinen, enten ved at du tar en titt selv eller at du kontakter feieren, skriver forsikringsselskapet TrygVestad i en pressemelding.

- Det er krav om pipefeiing hvert fjerde år, men kravet gjelder ikke for hytter. Feievesenet har derfor heller ikke noe ansvar for feiing av hyttepiper. Dette ansvaret er det hytteeieren som har. Om det fyres feil kan det på få år bygge seg opp et lag med sot og bek, som kan føre til pipebrann om det ikke feies, sier Leder for seksjon bygning og eiendeler i TrygVesta, Espen Jensen.

Ulik praksis

Med rundt 6000 hytter er Hol Norges tredje største hyttekommune. Her er det blitt innført et generelt feiegebyr for hytter, men du får ikke feieren automatisk på døren av den grunn.

- Feiegebyret som hytteeierne i Hol kommune betaler går til å opprettholde feietilbudet. Eierne må selv ta kontakt med feierne for å avtale feiing, sier brannsjef i Hol kommune, Lars Halleraker.

Landets to største hyttekommuner, Ringsaker og Trysil, har på sin side ikke innført feieavgift, men tilbyr feiing etter avtale. Da kommer regningen i etterkant.

Som hytteeier må sette deg inn i hvilke forhold som gjelder i kommunen der du har hytte, for det er ulik praksis på dette området fra kommune til kommune. Det er slett ikke automatikk i at du får utført tjenestene som du betaler avgift for.

Feie selv?

Om du ønsker å slippe avgift og ventetid, og du er noenlunde nevenyttig, kan du gjøre jobben selv. Feieutstyr er stort sett enkle redskaper som ikke koster mye, men husk endelig å sikre deg godt mot å falle.

For den som er skeptisk til å gå løs på oppgaven uten videre er det mulig å melde seg på et kurs i feiing. Slike kurs arrangeres fra tid til annen, og det er som regel brannvesenet som står bak.

Fakta om pipebranner

* Pipebranner oppstår som regel på grunn av at lag av sot og bek antennes.

*De siste årene har det vært rundt 3000 pipebranner i året.

*Pipebranner kan ha temperaturer opp mot 1400 grader, som kan føre til skader på skorstein og omkringliggende strukturer.

*Pipebranner kan oppstå som følge av feil på pipe eller ildsted.

*Den beste måten å unngå pipebrann på er å fyre med skikkelig tørr ved og god trekk.

* Etter en pipebrann, er det meget viktig at feiervesenet får kontrollert om skorstein er skadet, noe den ofte er. Hvis ikke skadene utbedres kan det lettere oppstå brann i fremtiden.