Foto: Fotolia

– Vi må få et svar på hvem som tenner på. Det er helt nødvendig for samfunnet å få en avklaring, sier Villy Ballovarre til Nordlys.Kåfjordingen Ann-Jorunn Monsen sier til Framtid i nord at situasjonen er veldig uhyggelig og trasig for hele bygda og for alle som liker å gå på tur.

Hvem er brannstifteren?

Det er mye snakk om det som skjer blant folk i Kåfjord, forteller hun.

– Folk spekulerer i hvem det kan være, og det er jo naturlig at folk gjør, men samtidig farlig å si høyt. Ingen vet noe, men alle snakker. Jeg håper det snart blir en slutt på dette og at vi en gang for alle kan leve trygt og trives i naturen. 

Villy Ballovarre er ikke i tvil om at det går en brannstifter løs i bygda.

– Dette har pågått i mer enn ti år, og folk i bygda er redde. Jeg forventer at politiet setter inn nødvendige ressurser for å oppklare sakene. Det holder ikke å bare be folk om å komme med tips, slik man har gjort hittil. Dette må etterforskes aktivt, sier Ballovarre til Nordlys.

Nedbrent og bygget opp tre ganger

Han har vært involvert i flere hytteprosjekter som har gått opp i røyk. Den første hytta som gikk opp i røyk var en tidligere reindriftshytte.

– Den brant som følge av feil på fyringsanlegget sist på 1990-tallet. Bygda gikk sammen om å gjenreise den. Hytta var mye brukt, blant annet av Røde Kors. Så brant den tre ganger. Alle brannene var påsatt. I 2014 ble hytta bygget opp igjen, i lecastein og gips.

De siste årene har han vært engasjert i byggingen av fire gapahuker langs en drøyt ti kilometer lang tursti. Nå er to av gapahukene nedbrent. Den ene ligger bare noen hundre meter fra Ballovarres hus på Holmen. Han har ikke orket å gå ned for å se på branntomta.

– Jeg kjenner på at det ville bli en stor følelsesmessig belastning, og jeg har valgt å la være, sier Ballovarre til bladet.

Politiet forsikrer om at brannsakene blir tatt på alvor.

– Vi tar dette på alvor, og vil jobbe bredt for å komme til bunns i saken,  sier overbetjent Joachim Bakke ved Nord-Troms lensmannskontor til Nordlys.