Bildet over: Politioverbetjent Tommy Østland med noe av beslaget. Foto: Fredrik Pedersen

Da de ble tatt, forklarte de tre litauerne at de skulle inn i hytta for å be om vann.

- Hytta var ulåst, skal de ha sagt, ifølge Varden. Dette innbruddet er imidlertid bare ett av flere politiet mistenker at litauerne står bak. Det har vært rundt 47 anmeldte hytteinnbrudd i Telemark i høst. Rundt 20 av disse er de tre siktet for. Da de ble tatt, ble de fengslet for fire uker.

- Rett før nyttår fikk de åtte nye uker i varetekt, opplyser førstebetjent Svein Erik Vatle ved Bamble lensmannskontor til Hytteavisen. Han forteller videre at det blir hovedforhandling i slutten av februar.

Nekter straffeskyld

Litauerne, som er henholdsvis 30, 30 og 26 år, nekter all straffskyld og har motsatt seg fengsling. Vatle mener dét gjør saken tungvinn.

- De har nektet absolutt alt, og viser ingen vilje til å hjelpe til, sier han. Førstebetjenten forteller at man mistenker litauerne for å stå bak flere enn de 20 innbruddene de er siktet for.

- Vi har funnet en del tyvgods hos dem som vi ikke har klart å finne ut hvor stammer fra. I tillegg mangler det ting fra de hyttene vi tror litauerne har vært inne i, sier Vatle.

Store beslag

Politiet gjorde store beslag etter hytteinnbruddene. I følge politioverbetjent Tommy Østland måtte politiet bruke to stasjonsvogner og en varebil for å frakte alt tyvgodset. Det var særlig flatskjermer, dykkerutstyr og verktøy som var tatt.

De tre kom fra Litauen til Sverige 28. november og hadde returbillett 5. desember. I følge politiadvokat Jon H. Borgen er i hvert fall en av dem kjent av politiet i hjemlandet. Bamble lensmannskontor har samarbeidet med Operasjon Grenseløs under etterforskningen av hytteinnbruddene.

KLIKK HER FOR Å KOMME TIL HYTTEAVISENS FACEBOOK-SIDE