Den relativt ferske generalsekretæren var på sitt første påskebesøk på Golsfjellet, der Røde Kors har sin Informasjonssentral for 53. året på rad. Men det geografiske området er slett ikke ukjent for Nordby. Siden 4-årsalderen har han tråkket sine beksømssko i området Golsfjellet - Tisleidalen.

På sentralen fikk han høre hvilke rutiner som gjelder for rapportering av aksjoner, skader, skred- og værvarsling døgnet igjennom. Hver dag melder Røde Kors sine 15 distriktssentraler inn skader og aksjoner til Informasjonssentralen.

Stor skredfare
- Så langt denne påsken har det skjedd overraskende mange skredulykker. Av våre 12 aksjoner hittil har halvparten vært relatert til skred, og i tre av tilfellene har folk selv utløst skredet, kunne landsrådsleder for Røde Kors Hjelpekorps, Ole Gladsø, fortelle.

Både distriktssentralen til Buskerud Røde Kors Hjelpekorps og Gol Røde Kors Hjelpekorps fikk Nordby stifte nærmere bekjentskap med, før turen gikk til Gol-korpsets lavvo på Veslefjell. Sentralt plassert i løypenettet er lavvoen et kjært turmål og varmestue for skigåere i vintersesongen.

- Veldig imponert
- Det betyr veldig mye at Røde Kors er synlige der folk ferdes, slik denne lavvoen er. Ikke bare betyr det beredskap men jeg tror også at Røde Kors-merkene minner folk om at de må ta hensyn, sier Trygve G. Nordby, mens han griller seg en pølse over bålet.

På påskens hittil fineste dag på Gol, mandag, hadde Røde Kors-lavvoen 1.000 besøkende, og en omsetning på 7.000 kroner, noe mannskapene er veldig godt fornøyde med. - Barnefamilier bruker lavvoen som et turmål og mange legger lunsjpausen hit, forteller Tom Rune Blakkestad.

- Jeg er veldig imponert over den profesjonaliteten som hjelpekorpsene viser. Det er moro at vi kan ta i bruk ny teknologi som digitale kartverk i vår beredskap. Samtidig må vi stadig minne folk på at det viktigste er å bruke hodet og huske fjellvettreglene, sier Nordby.

Kilde: Røde kors