Spørsmål:  Svar:

Hei. Jeg har en klassisk utedo (mulddo.) Den fungerer greit, men væskeansamlingen er det store problemet. Er det lovlig å legge inn et avløpsrør og lede væsken ut i grunnen nedenfor hytta? I tilfelle ja: Hvordan gjør jeg det?

Med vennlig hilsen LMF

Avtapping av utedo.

Når det gjelder utslipp av urin i naturen finnes det foreløpig ikke noe nasjonalt regelverk. Direkte utslipp av urin er generelt ikke å anbefale. I dag er det opp til kommunene å utforme regelverket, og praksis er forskjellig fra kommune til kommune. Jeg vil anbefale å ta kontakt med kommunen om du ønsker å slippe urinen direkte i grunnen eller i en egnet grøft, gjerne fylt med sand eller Leca kuler.

Ideelt sett skal urinen ledes til en oppsamlingstank. Urinen blandes opp med 8-10 deler vann og spres på marken. Urin blandet med vann er et utmerket gjødningsmiddel. De svenske separasjonstoalettene ble i utgangspunktet utviklet for å ta vare på og samle inn denne ressursen.

Mange av komposteringstoalettene har avløp for overskuddsvæske. Eldre Muldo modeller fra Grønset Plast har ikke slikt avløp, men dette kan ettermonteres. For nærmere opplysninger, kontakt

 

Med vennlig hilsen / Kind Regards

Odd Huse

Sunwind Gylling AS

www.muldo.no.