Av Tom Brodin post@hytteavisen.no

Vedtaket ble gjort i teknisk hovedutvalg med 5 mot 4 stemmer, der Høyre og Fremskrittspartiet utgjorde flertallet.

 
Kritthvite strender
I det opprinnelige avslaget viste saksbehandleren til naturmangfoldsloven fra 2009. Den har bidratt til at kommunene er blitt langt mer restriktive enn tidligere, da firmaet Boston AS i løpet av noen få år anla kritthvite ”syden”-strender på den ene hytteeiendommen etter den andre i skjærgården vår.
 
Frykten var at etterfylling av sand som ikke naturlig finnes på stedet, kan føre til en irreversibel skade på naturmangfoldet. Selv om skjellsanden i seg selv er et rent produkt, var det frykt for innførsel av fremmede arter, og ikke minst var det en bekymring for at det 30 centimeter tjukke skjellsandteppet kunne kvele det eksisterende livet på stedet.
 
Forbud i kommuneplanen
Derfor vedtok Tjøme kommune følgende i kommuneplanen som gjelder fram til 2020:
 
– Det er i hele kommunen forbud mot å anlegge sandstrand og lignende, samt etterfylling av sand på eksisterende strender med annet enn eksisterende type sand. Etablering av kunstige sandstrender krever tillatelse etter plan- og bygningsloven, samt etter havne- og farvannsloven.
 
Skadelig eller ikke?
Sivilingeniør Bjørn Løvland viste i klagen sin på vegne av skjellsandfirmaet Boston AS og hytteeieren til en vurdering fra marinbiolog Jostein Vea, datert 27. januar 2009. Der ble det blant annet påpekt at skjellsand er mer stabilt enn mineralsand, og at anlegging av private sandstrender ikke kunne regnes som ”vesentlige inngrep”. Vea konkluderte med at skjellsand ikke gir ”tilførsel av nye arter, forurensingsproblemer eller annet som er skadelig for det biologiske mangfoldet”.
 
Dette syntes ikke saksbehandleren kunne tillegges særlig vekt, siden Veas vurdering er et halvår eldre enn naturmangfoldsloven. Han mente derfor heller at politikerne burde følge ”føre var”-prinsippet, slik naturmangfoldslovens paragraf 9 legger opp til.
 
Flere klager?
Saksbehandleren i Tjøme kommune viste også til en innskjerpelse fra Fylkesmannen sist vinter, som gjorde at alle skjellsandsøknadene ble utsatt. Nå spørs det om ikke disse og andre hytteeiere med strandlinje vil klage, i likhet med hytteeieren på Brøtsø.