Bildet over: Her er sluken som lam nr. 0099 har i ulla. Bonden forteller at dette er en kjent taktikk for å sikre seg fårikål på den ulovlige måten.

 

- Høyst sannsynlig er dette noen som vil ha seg gratis lammekjøtt, sier en oppgitt sauebonde fra Veggli i Numedal. Hans Vidar Bråthen forteller til Laagendalsposten at han ble svært overrasket da han fant lammet med sluken i ulla.

– Slikt har forekommet før, men det er vel bortimot 30 år siden nå, sier Bråthen.

– Og det et kjent fenomen fra andre distrikter også, at folk kaster fiskesluker på sauer. Hvis snøret holder så kan man sveive sauen til seg, fortsetter Bråthen.Og mange slakterier kan melde om slike funn gjennom årene.

Saumedsluk02_500x333
Sauebonden Hans Vidar Bråthen med lammet som hadde en fiskesluk i ulla.

Stor trafikk

Bråthen fortelle at det er stor trafikk i området og at det nok ferdes alle mulige slags folk i der.

- Men nettopp derfor er jeg overrasket over at noen tør å drive med slikt, sier han.

- Med den trafikken som er på fjellet nå, vet man aldri når det dukker opp noen bak hver haug, legger han til. Bråthen sier at det kan være flere årsaker til at en sluk kan feste seg i ulla på en sau.

- En kan jo tenke seg at det har stått ei fiskestang ved en hyttevegg for eksempel, og at sauen har kommet for nær. Men disse sauene har jeg fulgt med jevne mellomrom i hele sommer, og de har hatt tilhold helt oppe ved Killingskaret hele tida, sier Bråthen.

Peiler

Mange saueeiere har i år satt GPS-peilere på en del søyer i besetningene.

- Jevnt over er circa 30 prosent av søyene utstyrt med peiler, sier Bråthen.

- Det gir oss en god mulighet til å følge sauene beitesesongen gjennom, sier han.

- Og det overrasker oss at sauene trekker så mye som de gjør. Vi kan følge en sporlogg på hver merket sau, og vi ser at de beveger seg over ganske store strekninger, utdyper Bråthen. Til nå har sankingen gått bra, men han kan ikke si noe om tapsprosent ennå.

- Det kan vi ikke mene noe om før sanken er over, sier han.

– Men dersom det er slik at tobente «fiskere» tar lam vil vi aldri oppdage det. De vil ta ut innvollene og frakte dyret ut med skinnet på, sier han.

- Det vi frykter mest oppe i fjellet er lausbikkjer, og dem er det mange av, avslutter Bråthen.

KLIKK HER FOR Å KOMME TIL HYTTEAVISENS FACEBOOK-SIDE