Tekst: Tom Brodin Foto: Fylkesmannen i Telemark

Fylkesmannen ser store muligheter for Jomfruland nasjonalpark, som vil sikre at det viktige naturmangfoldet blir tatt vare på i framtida, både i sjøen og på land.

Håpet er at både hytteeierne i området og alle som bor i regionen får et sterkere forhold til området og vil få gode naturopplevelser der.

Fylkesmannen tror også at nasjonalparken vil trekke besøkende både fra både Norge og utlandet, og være positivt for næringslivet.

– Ingen negative konsekvenser for hyttelivet

– Nasjonalparken vil i liten grad ha betydning for dem som har hytter, da de fleste antakelig vil bli liggende utenfor det aktuelle verneområdet, sier avdelingsdirektør Morten Johannessen i miljøvernavdelingen hos Fylkesmannen i Telemark. – Og de som eventuelt kommer innenfor verneområdet, vil selvfølgelig få beholde hyttene sine og bruke dem som før, holde dem ved like og utvikle dem i et rimelig omfang, samt skjøtte tomta Heller ikke til sjøs vil det i praksis bli noen forandringer. Vanlig fiske fra båt og med redskap som garn og teiner bør kunne fortsette som før. Det samme gjelder regulær ferdsel med båt, bading og andre aktiviteter.

Nasjonalpark i Aust-Agder også

Også Raet naturpark i Arendal og Grimstad kan bli nasjonalpark. Miljøvernminister Bård Vegard Solhjell er positiv til oppstart av en verneplanprosess i begge områdene forutsatt at de berørte kommunene går inn for det. Det er viktig at kommunene medvirker aktivt. Når de to nasjonalparkene er på plass, vil de bli forvaltet lokalt gjennom et nasjonalparkstyre sammensatt av representanter fra de berørte kommunene og fylkeskommunene.

Østfold og Vestfold har gått foran

I Østfold har de allerede opprettet Ytre Hvaler nasjonalpark, som er svært godt mottatt. I Vestfold har de kommet godt i gang med Færder nasjonalpark.