Bildet over: Eieren av denne eiendommen på Hankø vil bygge tennisbane på tomten sin, men har fått motbør i saken.

- 27. mai i år vedtok Frp, Høyre, KrF, Folkets stemme og Venstre å godkjenne en søknad om dispensasjon fra planloven for anleggelse av tennisbane nord på Hankø. Nå har fylkesmannen påklaget vedtaket, melder Fredriksstad Blad.

Flertallet i planutvalget mente at en opparbeidelse av tennisbane ikke ville gjøre noen inngrep i naturen, da arealet allerede var godt egnet for tennisbane. Den vil heller ikke hindre fri ferdsel, eller være nevneverdig synlig for allmennheten eller for nabo. To alternativer er skissert. Et som viser banen 85 meter fra Hankøsundet, det andre 100 meter unna.

Ikke synlig

I sin søknad til kommunen skriver hytteeieren at tennisbanen er planlagt åtte meter fra nabogrensen mot sør, cirka 85 meter til strandlinjen mot Hankøsundet, og mer enn 100 meter til strandlinjen mot havet ved Apalviken.

Bakgrunnen for denne plasseringen er at den etter hytteeierens oppfatning vil være best skjermet til fordel for omgivelsene. Den vil ikke være synlig fra verken Hankøsundet eller havet mot vest eller hovedstien fra hotellet.

- Må få bestemme

Eiendommen ligger i et uregulert område, som ifølge kommuneplanen er avsatt til landbruks-, natur- og friluftsområder (LNF).

"Vi mener at oppføring av omsøkte tennisbane kan medføre et inngrep og en punktering av landskapet som vil føre til at den private sonen omkring bebyggelsen øker. Tiltaket kan dermed redusere allmennhetens ferdselsmuligheter på stedet", skriver fylkesmannen i sin begrunnelse.

Fylkesmannen mener også at en tennisbane bør være en løsning som kan være tilgjengelig for alle.

Høyres Tor Prøitz i Høyre stemte for tennisbanen, og synes hytteeieren bør få anlegge tennisbane om den ligger både 85 og 100 meter fra strandsonen.

- Man skal få bestemme over sin egen eiendom uten å spørre noen om det. Her vil det ikke bli noen redusert ferdsel eller til sjenanse. Dessuten holder ikke fylkesmannens begrunnelse til å si nei. Dette har ikke noe med allemannsretten å gjøre, sier Prøitz.

Kongelig øy

Hankø i Fredrikstad kommune har i årevis vært en eksklusiv sommerøy, kjent for blant annet seilsport og eksklusive hytter. På Hankø ligger blant annet hyttene til prinsessene Märtha Louise og Ragnhild, førstnevnte avdøde Kong Olavs sommersted Bloksberg.