Dette er forlegningen, restaurantbygget og den store idrettshallen, melder oyene.no

Bolæren 2
Den offisielle åpningen i juni 2005 ble en folkefest. Bygningene på bildet er forøvrig omtrent de eneste fylkesrådmannen vil bevare. KLIKK på småbildene for å se dem større.

Blir ikke mye igjen

I tillegg gjelder det befalsforlegningen, befalsmessa, boligene i befalsområdet, administrasjonsbygget og signalstasjonen.

Bare noen mindre bygninger blir stående hvis fylkesrådmannen får det som han vil.

Rivingen er beregnet til å koste 8,5 millioner kroner pluss moms. I dette inngår blant annet nedgraving av alt av tegl og betong etter rivingen.

Steinerskolen Bolærne mat
Steinerskolen i Vestfold var på overnattingstur i 2005. Her er de i restauranten fra 1990, som står i fare for å bli revet.

Utnyttet ikke all gratisreklamen i media

Da forsvaret kvittet seg med Bolærne-øyene for ti år siden, skapte det et voldsomt folkelig engasjement, ikke minst da det ble bestemt å selge Østre Bolæren til Smiths Venner. Etter sterkt press fra folkeaksjonen Bolærnes Venner. Det hele endte med at Vestfold fylkeskommune og Nøtterøy kommune overtok.

All støyen rundt prosessen var flott reklame for stedet, men eierne klarte ikke å utnytte dette i markedsføringen.

Men driften har vært alt annet enn vellykket og har gått med tap hvert år.

Privatisering

Bakgrunnen for at det ble så ekstremt stor motstand mot at Smiths Venner skulle overta bygningsmassen og deler av øya, var frykt for privatisering.

Grunnen til dette er at menigheten er svært stor, så mange mente at andre som ønsket å bruke øya, ville bli fortrengt.

festspill
Vestfold-Festspillene la noen av konsertene sine til åpningen av øya i 2005.

Verre med rasering enn en viss privatisering

I stedet for å rasere bygninger for titalls, ja, kanskje hundretalls NATO-millioner fra den kalde krigens dager, må det være riktigere å tillate en viss privatisering av øya.

Dette kan for eksempel skje ved at bygningsmassen selges ut som relativt rimelige fritidsleiligheter. Dette kan gi mange mennesker en hyggelig tilgang til øyparadiset i Ytre Oslofjord.

Vi har ingen tro på at dette vil være til fortrengsel for allmennheten, som også ønsker å besøke øya. Snarere tvert imot.

Bolærnebåten (2)
Bolærnebåten er fra tida da den fraktet militære mannskaper til de tre Bolærne-øyene. Flybåten, som vi ser i bakgrunnen, har stått for transporten til Bolærne de siste årene.

Nødvendig for infrastrukturen

Grunnen til at dette vil være nyttig for svært mange, er blant annet at dette kan bidra til å holde liv i restauranten.

Enda viktigere er det at det da vil være et rutetilbud til øya. Det er nemlig ikke slik at folk flest har båt, hverken folk fra Drammen, Kongsberg, Ulefoss eller andre steder de potensielle leilighetseierne bor, eller i Tønsberg og på Nøtterøy.