Tekst: Else Kamsvåg Foto: Einar Risnes

Varden på Bergeheii øst for Tonstad – turmål for mange, både fra Sirdal og Kvinesdal. Flott utsikt til alle kanter, naturopplevelse. «Her er så vent, det kan meg grøta», sa Aasmund Olavson Vinje om en annen utsikt – det kan passe også her.

Mange stier og løyper fører dit. Blant annet fra den gamle ferdselsstien mellom Tonstad og Risnes, langs Falkåna i dalen mellom Bergeheii og Buheii. Rasteplass ved Falkestøl, som holdes i stand på dugnad av folk fra Kvinesdal og Sirdal.

Visuelt skjemmende – og farlig

Nå skal denne naturperlen raseres. Hybridtech søker om konsesjon til å bygge et 6,5 kvadratkilometer stort industriområde på Buheii og Grønheia. Der skal plasseres 35 store vindturbiner, med veier på kryss og tvers. I et inngrepsfritt naturområde, som både Kvinesdal og Tonstad har hegnet om. Der de lokale bøndene ikke engang har kunnet lage enkle traktorveier, for å unngå inngrep i naturen. Men nå er det tydeligvis fritt frem med fem meter brede veier på kryss og tvers, skjæringer og fyllinger. I stedet for naturens stillhet eller vindens sus, får du nå høre dur fra turbiner og «svisj» fra rotorer. Du ser store rotorer i stadig bevegelse, og tar du en måneskinnstur blir stjernene utkonkurrert av en skog av blinkende lys fra turbintoppene. Og ved veksling mellom kulde og mildvær blir det farlig å gå nær – is kan kastes hundrevis av meter fra rotorene. Planområdet er under 500 meter fra Falkåna, så det er tett på turløypa!
Vindmøllekamp Buheii sett fra Kvinesdalsida
Her er Buheii sett fra Kvinesdal-sida.                            

Gigantiske dimensjoner

Størrelsen er et kapittel for seg. En standard turbin, slik de er planlagt i Tonstad Sør, er 140 meter fra bunn til vingespiss. Varden er 826 meter over havet, Buheii og Grøneheia, hvor turbinene er planlagt, ligger mellom 730 og 790 meter. Står du på Varden, ser du derfor opp på alle turbinene! Du må helt nord til Hovsknuden på 920 meter for å finne en topp som er på høyde med de høyeste turbinene. Og hva etterpå? Du får aldri tilbakeført en natur der det er sprengt i fjellet for å få veier og fundamenter.

– Alle berørte bør protestere

Grunneiere på sirdalssiden har sagt nei til at området nord og vest for Buheii skal nedbygges av vindturbiner. Motstanden ble så stor at Havgul tok området Tonstad Nord ut av konsesjonssøknaden. Nå er det Hybridtech som vil rasere heia på kvinesdalssiden. Det er sendt melding om Buheii vindkraftverk, og NVE har satt høringsfristen til 1. mars. Vi oppfordrer alle til å be NVE om bli høringsinstans og sende inn protest mot Hybridtechs rasering av Buheii og Grønheia. Tilsvarende vil Havgul, som vi vet, ødelegge heia fra Øksendal til Krågeland med sin Tonstad Vindpark. Varden på Bergeheii og Falkestøl er et av de viktigste friluftsområdene for folk på Tonstad og Josdal og nord i Kvinesdal. Sirdal kommune oppfordres til å ta kontakt med Kvinesdal kommune for å hindre ødeleggelsen av dette viktige friluftsområde!

Else Kamsvåg har flere med seg i kampen