Varmeeffekt i kilowattimer av ulike treslag basert på 15-20 prosent fuktighet.
Veden måles i favn, kubikk eller på sekkestørrelser. Men det er stor forskjell på varmeeffekten av for eksempel en favn rogn og en favn gran. Det er altså ikke likegyldig hva sekken inneholder, når du svinger innom bensinstasjonen for å lempe inn noe ved til helga.
 
Egenvekt teller
Treslagets egenvekt er avgjørende. Tung, tørr ved er det samme som god varmeffekt og effektiv bruk av pengene også.
Men det er nå en gang slik at vi ikke får kjøpt ved på vekt. Når kubikk er blitt det aksepterte målet, har det sin bakgrunn i at "vekting" av ved vil åpne for tilfeldigheter, som først og fremst handler om vanninnholdet i trevirket. Nytt, rått trevirke innholdet mye vann. Tørr ved skal ha under 20 prosent fuktighet.
 
I tillegg til egenvekten, er fuktighetsgraden det neste som er viktig for effektiv oppvarming med vedfyring. Mye fukt i veden innebærer at en del av forbrenningen skjer ved lav temperatur, følgelig blir forbrenningen inneffektiv.
Resultatet blir som regel at mye av vedens effekt forsvinner ut gjennom skorsteinen som forurensende sur røyk, sot og karbonmonoksid. En bieffekt er skader på hele fyringssystemet fra ovn til pipe.
 
Derfor: Fyr med tørr, tung ved. Trepellets og briketter kan også være gunstig, om du har ovn tilpasset slikt fyringsmateriale.