Branæs
Denne fritidsboligen på 155 kvm i Branäsberget er til salgs for 2.690.000 hos eiendomsmegler Mona Bjerke. Foto: Eiendomsmegler Mona Bjerke

– Vi måtte vel ha betalt det dobbelte om vi skulle hatt den samme hytta i Trysil, forteller Mona Karlsen fra Åsnes til avisa Østlendingen. Sammen med ektemannen Bjørn Egil skaffet de seg hytte i Branäsberget i Värmland høsten 2016. Prisen var 2,5 millioner kroner for den sju år gamle og fullt møblerte hytta midt i skibakken, forteller hytteeieren. Paret bruker knapt en time på bilturen til Branäs.

Branäs ligger et par timers biltur nordøst for Kongsvinger. Fra Oslo tar det rundt tre timer å kommet fram til skistedet over riksgrensen.

Mindre forhold i Branäs

Mona og Bjørn Egil Karlsens hytte har seks soverom og tre bad.

– Vi har brukt Trysil litt også, men Branäs er nærmere. Og i Trysil er det dyrere, mye større og mye mer folk. I Branäs er forholdene mindre, og passer oss bedre, sier hun. I tillegg er mannen hennes glad i snøscooterkjøring. Denne interessen er ikke full så enkel å praktisere i Norge.

Branæs 2
Hytte rett ved skibakken i Branäs: Prisantydning 3.350.000. Foto: Eiendomsmegler Mona Bjerke

Vurderer kjøpet opp mot Trysil

Eiendomsmegler Mona Bjerke i Mona Bjerke Eiendom AS forteller til Østlendingen at hun har solgt hytter i området i tjue år. Flere og flere nordmenn melder seg på - fortrinnsvis folk fra Oslo, Akershus og Østfold, men også noen hedmarkinger.

Hun anslår at oppimot hver tredje kjøper har vurdert området opp mot Trysil.

Mest salg til nordmenn

Hytteutbyggeren From Home To Home AS har i perioden 2006–2018 bygget hundre hytter i Branäs.

– Vi har kun markedsført oss i Norge, og dette har resultert i mest salg til nordmenn, sier prosjektleder og partner Christian Espedal Ørjansen til avisa. Han forteller at mange kjøpere har vært på visning i Trysil eller på Sjusjøen før valget faller på Branäs.