Bildet over: En rekke hytteeiere i Råde har klaget på grunnlaget for eiendomsskatt. Hytta på bildet har ingen ting med saken å gjøre.

I Råde kommune mellom Moss og Fredrikstad har en rekke eiere av hytter og luksuriøse kysteiendommer i Saltnes/Oven/Røstad-området klaget på takstgrunnlaget for eiendomsskatten. Skatten skal betales innen 20. november. Men stikk i strid med det de hadde forventet, er taksten i stedet blitt justert opp.

10 har fått høyere takst

Eiendomsskattesjef Arild Torp i Råde kommune bekrefter at takstgrunnlaget er blitt høynet etter klagebehandling for omkring 10 eiendommer i kommunen.

- Men de aller fleste som har klaget på taksten har opplevd at takstgrunnlaget er blitt stående uendret eller senket noe, sier Arild Torp. Han understreker at hovedinntrykket er at folk flest i Råde har akseptert e-skatten og at de kan leve med den, melder Fredriksstad Blad.

Av de cirka 3500 som er blitt ilagt eiendomsskatt i Råde, har omtrent 180 klaget på taksten som skal legges til grunn for skatten. To promille av markedsverdi E-skatten i Råde er på to promille av eiendommens markedsverdi. Fra dette kan et bunnfradrag på 100.000 kroner trekkes. – Det vil si at dersom du eier en eiendom med en markedsverdi på to millioner kroner, skal du betale 3800 kroner i året i eiendomsskatt, opplyser Arild Torp.

Ting tar tid

Innføringen av eiendomsskatten i Råde har vært en tidkrevende affære. Den 1. mars i år var takstnemnda ferdig med sitt arbeid. Fristen for å klage ble satt til 1. april.

- Klagebehandlingen er selvsagt også tidkrevende, sier Arild Torp.

- Ved en klage skal en ny takstmann verdifastsette eiendommen, og klagenemnda skal besiktige stedet. Hensikten er at man skal få en helt ny behandling av skatteobjektet, sier Torp.

- Da kan det bli tre utfall: 1: taksten økes; 2: taksten opprettholdes eller 3: taksten senkes. Omkring 150 av de som har klaget har nå fått sin sak behandlet. Cirka halvparten av disse - omkring 75 eiendomsbesittere - har fått uendret takst.

Mange med redusert takst

Litt over 60 av dem har fått redusert takst og omkring 10 har altså fått forhøyet takst. Etter det Fredriksstad Blad erfarer er det innehavere av dyrere fritids og boligeiendommer med god kystbeliggenhet som har opplevd høyere takst etter klagen. I et tilfelle skal en hytte ha blitt ilagt en takst på omkring seks til åtte millioner, hvilket utgjør en eiendomsskatt på cirka 15.000 i året. Men den samme eiendommen skal ha blitt forsøkt solgt til 18 millioner kroner.

Realistisk

- Vi har bestrebet oss på å være mest mulig realistiske i takseringen. Det vil si mest mulig opp mot markedsverdi, sier Torp.

- Men vi ser objekter som blir annonsert enda høyere, sier Torp. At innføringen av eiendomsskatt i Råde tross alt har gått ganske smertefritt, tilskriver Arild Torp det faktum at eiendomsskatteloven ble revidert på en del konfliktfylte punkter. Etter alt bråket som særlig Fredrikstad opplevde, ble en del stridstemaer i loven ryddet av veien.

Råde kommune budsjetterer med en netto inntekt på 10 millioner kroner fra eiendomsskatt første året.

 

LES OGSÅ:

Store forskjeller i hytteskatten

Frp-kritikk mot sine egne for innføring av eiendomsskatt