Bildet over: Skiltet ved moloen på Vollestranda, er et godt eksempel, mener Tore Rolf Lund. I beste fall er det plassert feil. Helst hadde han ønsket det vekk. Foto: Ole Kristiansen

– Fra og med neste år setter vi i gang, lover miljøansvarlig i Horten kommune, Tore Rolf Lund. Og denne gangen blir det virkelig noe av.

– Det er ikke først og fremst pengemangel som har bremset oss til nå, men det at vi ikke har disponert nok folk. På papiret har jeg 50% stilling som miljøansvarlig, men i realiteten er det nok nærmere 20-30%. Arbeidet med kommuneplanen har lagt beslag på mye av tiden min. Nå blir det imidlertid ansatt nye folk, slik at det blir ledig kapasitet til strandsoneryddingen. Det melder lokalavisa Gjengangeren.

Lang liste

– Er det ikke et paradoks at det i en rødgrønn kommune har tatt såpass lang tid å fylle de nødvendige stillingene? – Det kan du helt sikkert si. Jeg tror ikke det er resultat av noen bevisst tankegang, men vi legger ikke skjul på at vi skulle ønske dette området var høyere prioritert. Hadde man på et tidligere tidspunkt ansatt en i tillegg til meg, ville det ikke vært noe problem, mener Lund.

Lista er lang. Tore Rolf Lund kjenner til 300 tilfeller som i større eller mindre grad kan virke begrensende på ferdsel i strandsonen.

– Vi kommer til å plukke ut de groveste sakene og begynne med dem. I forhold til andre kystkommuner, er forholdene heldigvis ikke så ille i Horten, men vi vet om en del gjerder og skilt som vi ønsker å fjerne. Friluftsloven er tydelig: Gjerder og skilt som virker privatiserende er klart ulovlige.

I strid med loven

- Skiltet her på Vollestranda er et godt eksempel på praksis vi mener er i strid med loven. Slik det er plassert, kan det stoppe mange fra å ta i bruk stranda på nordsiden av moloen. Blir det derimot flyttet lenger ut, er det tvilsomt at vi kan kreve det fjernet, mener Lund.

Hvor lang tid det kan ta før skiltene, gjerdene og de ulovlige bryggene er borte, er et åpent spørsmål.

– Det kommer mye an på grunneierne. De smarte gjør kanskje de nødvendige grepene så snart de leser avisa, sier Lund med et smil.

- Men ellers er det faste prosedyrer. Først skal det sendes ut et varsel, som grunneier gis anledning til å svare på. Er det uenighet går det videre til et politisk vedtak, som i sin tur kan ankes til fylkesmannen. I verste fall ender sakene i retten, så det kan bli en langdryg affære.

- Meningene er delte om hva som ifølge friluftsloven kan regnes som hustomt?

– Ja, men en sak fra Sandefjord som gikk så langt som til høyesterett slår fast at "hustomt" ikke er det samme som grensene for eiendommen. En del tyr til det vi kaller "innmarkifisering" og anlegger plener og hekker for å holde folk på avstand, men det hjelper ikke. Vi kan ikke ta utgangspunkt i folks personlige synsing. Jussen går foran, fastslår Tore Rolf Lund.

KLIKK HER FOR Å KOMME TIL HYTTEAVISENS FACEBOOK-SIDE