Tekst: Tom Brodin, bilder fra Exporama

Og var du på den forrige messa, er det ganske sikkert noe nytt å oppleve på denne også. Eller kanskje du snart er klar for å ta en stor beslutning om å kjøpe hytte eller tomt, nå som du har sovet på det noen dager. Da er det stor sannsynlighet for at du vil treffe den rette med kontraktblokk og penn.

exporama ranahytta
Modellen Mosvatn fra Rana-hytta er blant de 25 utstillingshyttene

25 fullt innredede hytter ute

Utendørs finner du også Norsk Hyttesenter, som er Nordens største permanente hytteutstilling. Der finner du 25 hytter i full størrelse, fra 19 av Norges ledende hytteprodusenter. Hyttene er bygd i forskjellige stier, og alle er fullt innredet. Så her er det mulig å finne selve drømmehytta. – Og selvfølgelig finner du representanter for disse utstillerne innendørs også, forteller prosjektkontakt Thea M. Faleby på Exporama-senteret.

Bruk tid i foajeen!

Nå i kveld er hun travelt opptatt med de siste forberedelsene, ikke minst med å gjøre det lekkert i foajeen. – Rett innenfor dørene vil publikum få møte et unikt sanserike til inspirasjon og glede, forteller hun. For der får Sesilie Vea Thorsen, som er en av landets mest kreative interiørstylister, frie tøyler. Der loves det litt av alt, sjø og fjell, hyttedetaljer og store rom, kvikklunsj og appelsiner, skog og dyrespor, helnorsk vaffelduft og en eksotisk palme med bananer.

Ta med bilder og tegninger

Og med møbler, utstyr og diverse andre gjenstander fra utstillerne holder de akkurat nå på å lage alle slags rom for store og små hytter, så derfor blir det mulig å gå på oppdagelsesferd gjennom 3.000 kvadratmeter hyttemiljø allerede før du går inn i selve messehallene. Sesilie lover at du kan få gode råd til akkurat di hytte. – Men da er det lurt å ta med bilder av hytta og de rommene som du har lyst til å gjøre noe med. For da blir det lettere å være konkret.

Møt eksperter på viktige felter

Hvis du for eksempel har tenkt på å bygge på eller gjøre andre bygningsmessige forandringer, er det også muligheter. Da oppfordres du til å ta med deg tegninger og bilder. Da vil du få gode råd fra en snekkerekspert. Det fins også ekspertise på et annet viktig felt, nemlig jussen. For hva skal til for å få de nødvendige kommunale godkjennelsene?

Det er lagt til rette for ungene

Thea Faleby minner om at barna heller ikke er glemt. – Ta dem med, for vi har lagt til rette for at de kan kose seg i trygge omgivelser – med blant annet fuglekassesnekring, ansiktsmaling og hoppeslott. Og så kommer det en ballongklovn. I tillegg er det konkurranser for både store og små.

Fire dager

Messa holder åpent hver dag fra torsdag til søndag.