- Mye av suksesshistorien ligger i den sammensetningen vi har i styret og blant kjørerne. Vi utfyller hverandre på en god måte, sier Line Wermundsen Mork.
- Mye av suksesshistorien ligger i den sammensetningen vi har i styret og blant kjørerne. Vi utfyller hverandre på en god måte, sier Line Wermundsen Mork.
Mens mangt et hytteområde sliter med å få hyttefolk og løypebrukere til å betale for den løpende produksjonen av skiskinner innover fjell og vidder, fikk hytteeierne i Hedalen fasong på organiseringen allerede fra oppstarten i 2006. Så god er oppslutningen og så godt arbeider laget at man ikke har klart seg uten en eneste kommunal krone i tilskudd. Det var en forutsetning, sier Line Wermundsen Mork, som har vært leder siden oppstarten.

Andelsbrev og årsavgift

- Sør-Aurdal kommune har ikke penger til å engasjere seg i slikt, så vi bestemte oss for å ordne opp på egen hånd, forteller løypelagslederen. 500 hytteeiere, noen grunneiere og bedrifter med hjørnesteinsvirksomheten Hedda Hytter i spissen kjøpte andeler til 3000 kroner stykket. I løpet av et års tid hadde løypelaget den nødvendige kapitalen, kjøpte løypemaskin og snøscootere og kunne tilby skifolket flotte løyper i hele fjellområdet mellom Hedalen og Vassfaret. Salg av andelsbrev er en løpende aktivitet. Hvert år kommer det til rundt tjue nye andelskjøpere. Andelsbrevet følger eierne, ikke hyttene, så når hytter selges er ikke andelsbrevet innbakt i handelen. Nye eiere vil derfor eventuelt måtte kjøpe nytt, hvilket så godt som alle gjør. Driften finansieres i hovedsak gjennom en løypeavgift på 750 kroner, som det store flertallet av de rundt 800 hytteeierne i Hedalen, og en del andre, gladelig betaler for å kunne bruke det fine løypenettet. Men også andre tiltak bringer penger i kassa, forteller Line Wermundsen Mork.
Sporkjøreren[1]
Harald Kjensrud er en nøkkelperson i løypeproduksjonen i Hedalen Løypelag. – Uten entusiaster og ildsjeler som han hadde vi ikke fått dette til, mener Line Wermundsen Mork

Korsang for løypene

- Hvert år arrangeres blant annet en ”løypelagskonsert”. Da går musikere og sangere som har hytter i området, sammen med bygdefolk og lager konsert på skolen. Dette er blitt en populær tilstelning, og overskuddet går til løypelaget. I dette, som i mange andre sammenhenger, er Arne Heimestøl en krumtapp. Han driver også hedalen.no, som er et viktig nettsted for alle med tilknytning til bygda, forteller styrelederen. Flere lokale bedrifter stiller som sponsorer for løypelaget, og laget har fått støtte til ulike tiltak fra stiftelser som Gjensidigestiftelsen og Sparebank1-stiftelsen. Løypelaget er en ”suksesshistorie”. Å få orden på løypenettet er en utfordring en rekke steder og var det også i Hedalen. Misnøyen var stor før oppgavene ble organisert gjennom løypelaget. Nå er tilbakemeldingene positive og tilfredsheten stor. Det skyldes ikke minst teamet av løypekjørere. - Harald Kjensrud har vært en krumtapp i løypedriften siden starten, og han er godt assistert av Roger Hybertsen. I tillegg har vi en fin gjeng som kjører scooternettet og bidrar med merking av løypene, sier Wermundsen Mork. Det er en stri helgejobb, som gjerne begynner fredag ettermiddag og pågår utover kvelden. I 4-5-tida lørdag morgen er det på´n igjen med kjøring til ut på formiddagen, alt etter snøforholdene. Etter hvert håper løypelaget også å kunne lønne løypekjørerne bedre, men uansett må driften også i framtida baseres på ildsjeler og dugnadsånd.

Stort dugnadsprosjekt

- De legger sin stolthet i løypene. Harald er den som også tar hovedansvaret for å holde maskinen i orden og utfører nesten all service i garasjen vår, som er utstyrt med smøregrav. Garasjen var forresten også et dugnadsprosjekt til en verdi på 200.000-300.000 kroner. Garasje og vedlikehold gjør at maskinen er i god stand. Like fullt planlegger vi nå kjøp av ny maskin og arbeider i flere retninger for å skaffe midler i tillegg til det vi allerede har spart i løypelaget. - Uansett blir det mye dugnad for å holde løypene. Går det greit å få folk med på arbeidet? - Vi kommer ikke utenom at dette er et ganske stort dugnadsprosjekt. Av og til føles det nok litt tungt å skaffe den hjelp som trengs. Folk har jo mye å gjøre hjemme og ønsker forståelig nok å unngå jobb på hytta også. Men Internett har vist seg nyttig. Ved å bruke Facebook flittig og hjemmesiden hedalen.no, får vi fortalt om oppgavene og rekruttert folk. Blant annet skal noen tusen merkestikker påmonteres refleks og settes ut hver eneste vinter og plukkes ned igjen etter skisesongen. Dessuten er det et kontinuerlig arbeid å rydde løypetraséene for busker og trær. Her satser Wermundsen Mork og løypelagsstyret på å få på plass en gruppe løypefaddere som kan ta ansvar for rydding i hver sin del av løypenettet.