Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) sviktet tyskerne de norske overnattingsbedrifter med 8 prosent i forhold til 2005, Danmark sviktet med fem og svenskene med én prosent i forhold til året før.
- Vi må se på hvordan vi jobber på disse markedene. Det bør stilles spørsmål ved om det er andre måter å gjøre markedsarbeidet på slik at vi igjen blir et feriealternativ for disse landene, sier reiselivsdirektør Per-Arne Tuftin i Innovasjon Norge til NTB.
Høyeste noen gang
Nå er ikke manglende trafikk situasjonen ved norske overnattingsbedrifter i 2006. Aldri før har trafikken vært større. Hotellene, campingplassene, hyttegrendene og Norske Vandrerhjem hadde 27,5 millioner overnattinger. Hoteller og pensjonater hadde 17,7 millioner av disse overnattingene, noe som er en økning på 4 prosent.
Det norske trafikken var størst med over 19,5 millioner gjestedøgn mens den utenlandske representerte over 7,9 millioner overnattinger ved alle typer overnattingsbedrifter. Og sviktende trafikk fra Tyskland, Danmark og til dels Sverige er i stor grad blitt erstattet med pene ankomsttall fra Storbritannia (8 prosent pluss), Spania (23 prosent pluss), Italia (16 prosent pluss) og fra Østerrike (22 prosent pluss). Det har også vært en betydelig økning fra Russland og balkanstatene.
Klar trend
Turisttrafikken fra Tyskland, Sverige og Danmark til Norge har svingt en del de siste årene, men trenden er klar: Siden 1994 har det tyske turistmarkedet sviktet norsk overnattingsnæring med hele 36 prosent, svensk trafikk er redusert med 23 prosent i løpet av de siste ti årene, mens det danske marked har sviktet med hele 38 prosent siden toppåret 1995.
- Vi ser også at Danmark har problemer med det tyske marked, der man for tiden frister med enten å være hjemme eller å reise til feriesteder langs Middelhavet. Disse feriestedene ser det ut til at også danskene søker til, samt til Thailand. Sverige opplever også en svikt fra det tyske marked, sier Tuftin.
Felles for Tyskland, Danmark og Sverige er at de har en nedgang også på campingplassene, men hyttegrendene har hatt flere overnattinger fra disse tre markedene. Det kan henge sammen med at flere hoteller i år er blitt omklassifisert hos SSB til hyttegrender. (©NTB)