Bildet over: Halvor Haukaas, daglig leder for Gaustabanen AS er først i landet med skiguider for dem som ønsker å kjøre i de bratte områdene. (Arkivfoto: Varden)

– På grunn av alle skredulykkene som har vært prøver vi å gjøre i hvert fall noe for å forebygge, sier Halvor Haukaas, daglig leder for Gaustabanen AS, til Varden.

Den som løser billett på Gaustabanen og ønsker å kjøre i "rennene", i de bratte hengene ned Gaustatoppen må ha med en godkjent guide. Gaustatoppen Opplevelser skal drive guiding i Gaustatopen, og de har inngått et samarbeid med Nortind.

Først i landet

– Det er første gangen vi krever dette, og vi er de første i landet som innfører dette, sier Haukaas.

Banen har stått i ro siden i høst, på grunn av snømangel og manglende sikkerhet, ifølge Haukaas. Når det blir tilstrekkelig med snø, åpner banen igjen. Det er meldt nedbør fra onsdagen av, så Haukaas håper på åpning snart.

Da blir det også stikket opp en trygg nedkjøring, der det ikke blir behov for guide.

LES OGSÅ: Snøskredfare over hele landet

– Jeg vil understreke at vi ikke er noe skisenter. Vi har ingen preparerte løyper og det er kjøring på eget ansvar. Likevel vil vi innføre guider for å forebygge noe, sier Haukaas.

Det er også en god del mennesker som går opp til toppen og kjører ned igjen. Gaustabanen AS har selvsagt ingenting med disse å gjøre.

Åtte omkomne

Norges Geotekniske Institutt (NGI) tror flere liv kan gå tapt i ras. Åtte har mistet livet i snøskred denne vinteren.

LES OGSÅ: Her blir løypene merket

– Det vil høyst sannsynlig omkomme flere mennesker i skred i Norge i vinter. Det har med kombinasjonen av det vinterforholdene vi har, og de aktivitetene som folk driver med å gjøre, sier seniorkonsulent Kjetil Brattlien i NGI.

Årets snøskredstatistikk er allerede uhyggelig lesing, selv om vi bare skriver mars måned: Lørdag formiddag ble en mann fra Tana i Finnmark sesongens sjuende dødsoffer i snøskred.

Mye kulde og lite snø

– Vinteren i år har vært ganske lik vinteren i fjor hvor vi har hatt mer kulde og lite snø på forvinteren. Det danner farlige lag nede i snødekket. Når det går et skred så er det fordi det er et svakt lag nede i snødekket, så og et dårligere fundament under snøen, sier Skredekspert Kjetil Brattlien.

Dødsulykke i Rauland

Like etter skredet i Tana kom det nødmeldinger fra Vinje: Da hadde 21-åringen fra Bærum blitt tatt av snøskredet ved Rauland alpinsenter.

Ytterligere et ras gikk lørdag ettermiddag: Like etter dødsulykken ble det meldt om skred på Lifjell. En mann kom seg selv ut av snøen, men den ene av hans to hunder ble ikke funnet. Gleden var derimot stor da en av mannens andre hunder fant polarhunden søndag ettermiddag. Den hadde da ligget under snøen i 30 timer. Den var fortumlet, men i fin form.

Klikk her for å gå til Hytteavisens Facebook-side