Et godt initiativ er Kystlotteriet, som frister med fine premier, som kunst, spa og fyrtårnferie, i tillegg til tilfredsstillelsen ved å være med å bidra.

Sjekk kystlotteriets nettsider

Ennå er ikke alle kystkommunene med, men det blir stadig flere. Oversikten over disse og hvor du kan hente søppelsekker og lodd, finner du på kystlotteriet.no. Loddene er forresten todelte, og den ene delen er kvitteringen din.

Når du har fylt sekken med marint søppel, fester du loddet på sekken og tar kontakt med den som står for opphentingen i hyttekommunen din. Også dette er det opplyst om på nettsidene.

Livsfarlig

Plastavfall, som det er mye av på strendene er svært skjemmende. Men det er så mye verre enn bare stygt. Den allerede nevnte hvalen er et grelt eksempel på dette, men også fugl, fisk og pattedyr kan sette livet til når de får rotet seg inn i plastposer, garn, fiskesnører og annet som de ikke klarer å kommes seg ut av igjen.

Mikroplast er verst

Og om ikke dette var nok, er den plasten vi ikke ser, enda verre. Den blir nemlig ikke borte når den tilsynelatende er brutt ned. Da er den blitt mikroplast, som via det som lever i sjøen, til slutt ender opp i torskemiddagen din.

Det er altså mer enn én svært god grunn til å være med på dugnaden når du er på hytta. Og selvfølgelig – ta med de yngste i familien. Og kanskje vanker det en premie …